Modeling and analysis of customer requirements from a driver's seat
Bir sürücü koltuğu için müşteri ihtiyaçlarının analizi ve modellenmesi
- Tez No: 177564
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSER KÖKSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sürücü Koltuğu, Müşterinin Sesi, Lojistik Regresyon, Kalite Fonksiyon Göçerimi (QFD), Voice of Customer, Logistic Regression, QFD, Driver seat
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Binek otomobillerde ve ticari araçlarda sürücünün konforunu ve alım kararını etkileyen en önemli tasarım bileşenlerinden birisi sürücü koltuğudur. Otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bir firmada koltuğun tasarımını iyileştirmek için; tasarım, pazarlama, üretim, kalite ve servis bölümlerinde çalışan kişilerden oluşturulan çapraz fonksiyonel bir ekiple birlikte sürücü koltuğu için müşteri istek ve beklentilerinin kapsamlı bir analizi gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada, müşterinin sesi verisinin toplanması ve bu verinin alışılmışın dışında bir ?müşteri beğenisi tahmin modeli?nin geliştirilmesinde kullanımı sunulmaktadır. Veri Lojistik Regresyon yardımı ile modellenmektedir. Bu model verilen bir müşteri profili için koltuktan beğeniyi belirli bir güvenilirlikte tahmin edebilmektedir. Çalışmada, aynı modelin, müşteri beğenisinin nasıl artırılabileceğinin, dolayısıyla tasarımın nasıl iyileştirilmesi gerektiğinin belirlenmesinde kullanımı da gösterilmektedir. Bu durum için kullanılan modelleme ve analiz yaklaşımı genel olarak başka bir çok ürün geliştirme vakasında kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
In vehicles one of the most important components which affect comfort of the driver and the purchasing decision is the driver?s seat. In order to improve design of a driver seat in a leader company of automotive sector, a comprehensive analysis of customer expectations from the driver seat is performed with a cross functional team formed by representatives of design, marketing, production, quality and services departments. In this study, collection of customer voice data and development of an exceptional ?customer satisfaction estimation model? using these data are presented. Data are modeled by the help of Logistic Regression. This model is able to estimate how much a given customer is likely to be satisfied with the driver seat at a certain confidence level. It is also explained how this model can be used to identify design improvement opportunities that help increase the probability that a customer likes the driver seat. The modeling and analysis approach used for the particular case is applicable in general to many other cases of product improvement or development.