Spatial analysis of mega-event hosting: Olympic host and olympic bid cities
Dev etkinliklere ev sahipliği yapmanın mekansal analizi: Olimpiyat kentleri ve olimpiyatlara aday kentler
- Tez No: 177565
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN TEKELİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: dev etkinlik, dev spor etkinliği, dev-etkinlik ev sahipliği, fiziksel kapasite inşası, kapasite fazlası altyapı problemi, hazmetme kapasitesi, Olimpiyat Oyunları, Olimpiyat kenti, yarışma, Olimpiyat adaylığı, mega-event, mega-sports event, mega-event hosting, physical capacity-building, over-capacity problem, absorption capacity, Olympic Games, Olympic host city, bidding, Olympic candidacy
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 253
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, dev etkinlikler ve onlara ev sahipliği yapan kentler arasındaki ilişkiye yeni bir bakış açısı getirmektir. Araştırmanın önemi, giderek daha çok kentin Olimpiyat Oyunları, Dünya Fuarları gibi dev organizasyonlara ev sahipliği yapmak istemeleri, bunun için yarışmaları ve bu yarışta Türk kentlerinin de yer almaya başlamasıdır. Ayrıca, dev etkinlikler kapsamında kentlere büyük çaplı yatırımlar yapılması, kentsel araştırma konusudur. Yöntem olarak, Olimpiyat ev sahibi kentlerinin tarihsel analizi ile iki alan araştırmasını içeren nitel bir çalışma geliştirilmiştir. Alan araştırmaları, biri 2004'te Olimpiyatlara ev sahipliği yapmış Atina, diğeri 1990 başından itibaren Olimpiyatlara dört kez üst üste aday olmuş İstanbul üzerinde yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda, dev etkinliklere ev sahipliği yapmanın bir kapasite inşa süreci olduğu ve bu sürecin kapasite fazlası altyapı yatırımları problemi doğurma gücü olduğu ortaya çıkmıştır. Araştırmanın en önemli bulgusu, bu problemle baş etme becerisi, kentlerin bu yatırımları hazmetme becerileri ile ilişkili olmasıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this dissertation is to provide a new perspective to the analysis of mega-event / host city relationship. The significance of the research subject depends on the interest in hosting mega-events such as the Olympic Games and the World Fairs, which generate a competition among cities. Turkish cities are recently being involved in this competition. In addition to that, mega-events have large-scale and long-term impacts on the built environment, which has not been thoroughly discussed in urban studies. The methodology which is based on a qualitative analysis comprises three steps: a historical analysis made on the Olympic host cities, and two case studies. The first case is Athens as the 2004 Olympic city, the second case is Istanbul as an Olympic bid city since 1990. This study recognizes but qualifies the concept of mega-event hosting. It is shown that mega-event hosting is a capacity-building process, whilst it has a potential to generate overdose investments problem in the built environment. The most significant conclusion of the study is that the ability of coping with this problem is correlated with the ability of absorbing the investments made.