Sedimentary cyclicity and micropaleontological investigations in the upper triassic shallow marine carbonate successions (Central and Western Taurides, Turkey)
Üst triyas sığ denizel karbonat istiflerinde sedimanter devirsellik ve mikropaleontolojik incelemeler, (Orta ve Batı Toroslar, Türkiye)
- Tez No: 177580
- Danışmanlar: PROF. DR. DEMİR ALTINER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Üst Triyas, gelgit çevresi karbonatları, Lofer devirselliği, bentik foraminifer, Orta ve Batı Toroslar
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Genellikle tabanda megalodontlu kireçtaşı ve killi seviyelerden, tavanda ise fenestral yapılı kireçtaşı, breşler, stromatolitler ve vadoz pizolitlerden oluşan ve yukarı doğru sığlaşan metre ölçekli devirler (parasekanslar) Orta ve Batı Toroslardaki Üst Triyas istiflerinin temel birimlerini oluşturmaktadır. Devirler çoğunlukla gelgitaltı ? gelgitüstü ortamında çökelen karbonat fasiyesleriyle temsil edilmekte olup literatürde Lofer devirleri olarak bilinmektedir. Breşlerin, çamur çatlaklarının, erime boşluklarının ve vadoz pizolitlerin bulunuşu devirlerin en üstünde su üstü olma koşullarının varlığını ve etkilerini göstermektedir. Yukarı doğru sığlaşan metre ölçeğindeki devirler bu çalışmada 4'ncü ve 5'nci derece devirler olarak tanımlanmıştır.Gelgitaltı zona karşılık gelen megalodontlu kireçtaşları involutinid grubu foraminiferlerin bol ve yaygın olduğu vaketaşı-istiftaşı fasiyesleri ile temsil edilmektedir. Ancak, gelgitarası ve gelgitüstü zonlarda foraminiferlerin sayısı ve yayılımı azdır. Devirsellik ve foraminiferler arasındaki ilişkiyi belirlemek için, devirlerdeki bentik foraminiferlerin dikey yöndeki değişimi incelenmiş ve foraminiferlerin sedimanter devirselliğe olan tepkisi foraminifer bolluğunun gelgitaltından gelgitüstü zona doğru azaldığı şeklinde tespit edilmiştir. Ayrıca, biyofasiyes ve tür birlikteliklerini tasvir etmek için kümeleme analizi de gerçekleştirilmiştir. Gelgit zonu karbonatlarının mikropaleontolojik analizi, incelenen istiflerde korunmuş platform foraminifer topluluklarının olduğunu göstermektedir. Foraminifer toplulukları Geç Noriyen-Resiyen yaş aralığına ait olup, Triasina hantkeni topluluk zonu bu karbonatlar içinde tanımlanmıştır. Dachstein-tip platform karbonatları transgresif modellerle açıklayan çalışmalara karşın, Orta ve Batı Toroslardaki gelgit çevresi karbonatlardaki ayrıntılı incelenmeler, bu karbonatların regresif modellerle açıklanması gerektiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Shallowing-upward meter-scale cycles (parasequences) consisting of megalodont-bearing limestones or clay levels at the bottom and fenestral limestones, breccias, stromatolites or vadose pisoids at the top constitute the basic working units of the Upper Triassic successions in the Central and Western Taurides. These cycles are mainly represented by subtidal through supratidal carbonate facies and known as Lofer cycles in the literature. The presence of breccias, mud cracks, dissolution vugs and vadose pisoids indicates subaerially exposed conditions at the top of the cycles. Shallowing-upward meter-scale cycles are interpreted as 4th and 5th order cycles in this study.Megalodont-bearing limestones of the subtidal zone are characterized by wackestones/packstones with abundant involutinids. However, involutinids are poorly represented in the intertidal-supratidal zone. To determine the relationship between cyclicity and foraminifers, the vertical variation of benthic foraminifer abundance has been analysed in the cycles. This analysis leads us to conclude that the foraminiferal abundance decreases from subtidal through supratidal zone. Furthermore, cluster analysis was performed in order to delineate the relation between the biofacies and foraminiferal associations. Micropaleontological analysis of the uppermost Triassic carbonates reveals the presence of restricted platform foraminiferal associations in the studied successions. Foraminiferal associations discovered in the samples belong to the Upper Norian (Sevatian)-Rhaetian Triasina hantkeni assemblage zone. Detailed examination of peritidal carbonates in the Central and Western Taurides against the studies, which claimed that the Dachstein-type platform carbonates are characterized by the transgressive models, should be explained by regressive models.