Human serum arylesterase and glutathione S-transferase activities in patients with ischemic stroke compared to healthy controls
İnsan serum arilesteraz ve glutatyon S-transferaz aktivitelerinin iskemik inmeli hastalarda sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması
  1. Tez No: 177602
  2. Yazar: AYSUN TÜRKANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN ADALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: İskemik inme, Arilesteraz, Glutatyon S-transferaz, Oksidatif stres, Paraoksonaz, Ischemic stroke, Arylesterase, Glutathione S-transferase, Paraoxonase, Oxidative stress
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
İnme tüm dünyada bütün kanserlerden ve koroner kalp hastalıklarından sonra üçüncü ölüm sebebi ve önemli bir halk sağlığı problemidir. Serbest radikaller ve oksidatif stres aterosklerozis, inme, kanser, Alzheimer gibi nöron hasarı hastalıklarının patogenezinde önemli rol oynarlar. Paraoksonazın (PON1) fenilasetata karşı aktivitesi arilesteraz olarak bilinmektedir. Paraoksonaz yüksek yoğunluklu lipoproteine (HDL) bağlı bir esterazdır ve HDL'nin düşük yoğunluklu lipoproteinin (LDL) oksidasyonuna karşı koruyucu etkisine katkıda bulunur. Okside olmuş LDL'nin inme için risk faktörü olan aterosklerozun erken safhalarında önemli bir rol oynadığı bilinmektedir. Glutatyon S-transferazlar (GSTs) polar olmayan moleküllerin indirgenmiş glutatyon (GSH) ile konjugasyonlarını katalizlemekte ve hücreleri oksidan hasarından korumak için oksidatif stres sonucu oluşan toksik metabolitlerin detoksifikasyonunu gerçekleştirmektedirler. En yüksek ARE enzim aktivitesi 10 mM Tris-HCl tampon çözeltisi, pH 8.0 ve 45 °C'de tespit edildi. ARE enzimi kendi substratı fenilasetat ile 20 mM konsantrasyon civarında doyuruldu. İnsan serum ARE enziminin substratı için görünen Km and Vmax değerleri sırasıyla 1.66 mM and 3300 nmol/min/mg olarak bulundu. En yüksek GST enzim aktivitesi 2 mM potasyum fosfat tampon çözeltisi, pH 5.5 ve 65 °C'de tespit edildi. GST enzimi kendi substratı, CDNB ile 4.5 mM konsantrasyon civarında ve kofaktörü, GSH ile 8 mM konsantrasyon civarında doyuruldu. İnsan serum GST enziminin CDNB substratı için görünen Km and Vmax değerleri sırasıyla 2.8 mM ve 0.43 nmol/min/mg, ve GSH kofaktörü için 4.11 mM ve 0.23 nmol/min/mg olarak bulundu. Ayrıca, üç farklı ağır metal iyonunun, Cd+2, Hg+2 ve Ni+2, insan serum ARE ve GST enzimleri üzerine etkileri çalışıldı ve enzim aktivitesinin %50'sini inhibe eden konsantrasyon (IC50) değerleri belirlendi. Çalışmanın esas amacı ise insan serum ARE ve GST aktivitelerini optimize edilmiş koşulları kullanarak hasta ve kontrol gruplarında araştırmaktır. Bu amaçla, 172 iskemik inme hastası ve 105 kontrolden kan örnekleri toplanmıştır. ARE ve GST aktivitelerini belirlemek için toplanan kan örneklerinden serum elde edilmiştir. Hasta grubunun ortalama ARE aktivitesi (n=172, 109.9 ± 32.5 U/mL ) kontrol grubunun ortalama ARE aktivitesinden (n=105, 113.5 ± 33.1 U/mL, P=0.284) istatistiksel olarak önemsiz bir derecede düşük bulunmuştur. Hastaların GST aktivitesi (10.8 ± 4.4 U/L) kontrollerden daha yüksek bulundu (10.5 ± 4.2 U/L, P=0.483). Ayrıca, istatistiksel analizler hipertansiyon, diabet ve HDL'nin inme için önemli risk faktörleri olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Stroke is an important public health problem and the third leading cause of death after coronary heart diesase and all cancers in all over the world. Free radicals and oxidative stress play important role in the pathogenesis of several diseases including atherosclerosis, stroke, cancer, neurodegenerative diseases such as Alzheimer's dementia. The activity of paraoxonase (PON1) aganist phenylacetate is known as arylesterase (ARE). Paraoxonase is an esterase associated with high-density lipoprotein (HDL) and contributes to the protective role of this lipoprotein on low-density lipoprotein (LDL) oxidation. Oxidized LDL is known to play a central role in early events in the progression of atherosclerosis which is a risk factor for stroke. Glutathione S-transferases (GSTs) catalyze the conjugation of nonpolar compounds to reduced glutathione (GSH) and detoxify toxic metabolites produced within the cell by oxidative stress to protect cells from oxidant injury. The maximum ARE enzyme activity was detected at 10 mM Tris-HCl buffer, pH 8.0 and at 45 °C. ARE enzyme was saturated with its substrate phenylacetate around 20 mM concentration. The apparent Km and Vmax values of human blood serum ARE for phenylacetate were found as 1.66 mM and 3300 nmol/min/mg, respectively. The maximum GST enzyme activity was detected at 2 mM potassium phosphate buffer, pH 5.5 and at 65 °C. GST enzyme was saturated with its substrate, CDNB around 4.5 mM concentration and with its cofactor, GSH around 8 mM concentration. The apparent Km and Vmax values of human blood serum GST for CDNB substrate were found as 2.8 mM and 0.43 nmol/min/mg and for GSH were found as 4.11 mM and 0.23 nmol/min/mg, respectively. In addition, effects of three different heavy metal ions, Cd+2, Hg+2 and Ni+2, on human blood serum ARE and GST activity were studied and half maximal inhibitory concentrations (IC50) were determined. The main objective of this study was to investigate the human blood serum ARE and GST activities in patient and control groups using the optimized conditions. For this purpose, blood samples were collected from 172 ischemic stroke patients and 105 controls. Then serum obtained from blood samples were used to determine ARE and GST activities. The mean of ARE activity in patient group (n=172, 109.9 ± 32.5 U/mL ) was insignificantly lower than the mean of ARE activity in control group (n=105, 113.5 ± 33.1 U/mL, P=0.284). GST activity of the patients (10.8 ± 4.4 U/L) was insignificantly higher than that of controls (10.5 ± 4.2 U/L, P=0.483 ). In addition, statistical analysis showed hypertension, diabetes and HDL as significant risk factors of stroke.