Investigation of the recharge and discharge mechanisms of a complex aquifer system by using environmental isotopes and noble gases
Kompleks akifer sistemlerinde beslenim ve boşalım mekanizmalarının çevresel izotoplar ve asal gazlar aracılığıyla belirlenmesi
- Tez No: 177606
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN YAZICIGİL, PROF. DR. PETER SCHLOSSER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kazan Havzası, Kompleks Akifer Sistemi, Beslenim ve BoşalımMekanizmaları, Çevresel İzotoplar, Asal Gazlar, Kazan Trona Basin, Complex Aquifer System, Recharge and DischargeMechanisms, Environmental Isotopes, Noble Gases
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Bu çalışmanın amacı, doğal bir mineral olan ve Kazan Havzasında bulunan trona rezerviüstünde oluşmuş kompleks bir akifer sisteminin beslenim ve boşalım mekanizmalarınınoksijen, hidrojen ve karbon elementlerinin çevresel izotopları, kloroflorokarbonlar veasal gazlar aracılığıyla belirlenmesidir. Bu kompleks sistem sığ, orta ve derin olmaküzere üç akiferden oluşmaktadır. Orta ve derin sistemleri ayıran Akpınar formasyonuakitard özelliği taşımaktadır.Oksijen-18 ve döteryum sonuçları sığ ve derin akifer sistemleri ve aynı akifer sistemiiçerisinde serbest ve basınçlı bölgeler arasında güçlü bir izotopik zıtlık olduğunu ortayakoymuştur. Asal gaz sıcaklıkları sığ akifer sistemde yıllık ortalama hava sıcaklıklarınıgösterirken, derin sistemde günümüz koşullarından daha düşük sıcaklıklar ortayaçıkmıştır. Bu sonuç, çok düşük olan radyokarbon aktiviteleriyle de desteklenmiştir. Buaktiviteler kararlı izotop verileriyle birlikte orta ve derin akifer sistemlerine farklı iklimkoşullarında beslenim olduğunu göstermektedir. Bu beslenim günümüz koşullarındandaha soğuk bir ortamda gerçekleşmiştir.Kloroflorokarbon konsantrasyonları sığ akifer sisteminde günümüz koşullarındabeslenim olduğunu göstermektir. Bu teknik ile orta ve derin akifer sistemlerinde sağlıklıbir yaşlandırmaya yapmak mümkün değildir fakat bu sistemlerde ölçülebilir miktardakloroflorokarbon bulunması sistemlere modern beslenimi kanıtlar.Sığ akifer sisteminde ölçülen toplam helyum konsantrasyonlarında manto katkısıbulunduğundan dolayı bu gazın mantodan kaçışı ve sığ akiferde gözlenmesi derin bir faysisteminin varlığını ispatlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the recharge, discharge and the mixing mechanisms of acomplex aquifer system located above the Kazan trona ore field using the environmentalisotopes of deuterium, oxygen-18, carbon-13 and carbon-14, chlorofluorocarbons (CFC-11, CFC-12 and CFC-113) and the noble gas isotopes (He, Ne, Ar, Kr and Xe).The groundwater system consists of three different aquifers: shallow, middle and deep.The Akpınar formation lying between deep and middle systems acts as an aquitard.Oxygen-18 and deuterium data showed an isotopic contrast between the shallow anddeeper aquifer systems and even between the unconfined and confined parts of themiddle and deep aquifers. The Noble gas temperatures indicated the average yearly airtemperatures in shallow aquifer system whereas the recharge temperatures came out to belower than todays in deep groundwater system. This finding is also supported by thedissolved inorganic carbon?s radiocarbon activities being close to the detection limits inthe same system. These activities together with the stable isotope data revealed theremight be evidence of recharge to the middle and deep aquifer systems under colderclimate conditions during the late PleistoceneCFC concentrations indicated modern recharge to the shallow aquifer system, whereasthe concentrations were close to the detection limits therefore CFC?s were unable to datethe middle and deep aquifer systems however proved the existence of modern recharge tothis system.Mantle-He escape to shallow aquifer system is believed to be along a deep buried faultsystem located in downgradient areas.