Atık su arıtma tesislerinden elde edilen çamurlar kullanılarak yetiştirilen Triticum aestivum L. ve Beta vulgaris L.'te ağır metal taşınımının incelenmesi
Investigation of heavy metal movement in Triticum aestivum L. and Beta vulgaris L. grown using sludge obtained from wastewater treatment plant
  1. Tez No: 177618
  2. Yazar: AYŞEGÜL EKŞİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TURAN, YRD. DOÇ. DR. DİLEK DEMİREZEN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Fizyoloji, Biology, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Atık çamur, ağır metal, Triticum aestivum, Beta vulgaris, Sewage sludge, heavy metal, Triticum aestivum, Beta vulgaris
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın amacı, atıksu arıtma tesisinden alınan yaş ve kuru çamurda yetişen Triticum aestivum L. ve Beta vulgaris L.' in farklı dokularında ağır metallerin (As, Cd, Co, Cr, Cu, Ni, Se, Pb, Zn ve Fe) taşınımını belirlemektir. Toprak ve çamurun farklı karışımları (yaş çamur için %10?25?50 ve kuru çamur için %2?5?10, w/w) denenmiştir. Deneyler için kullanılan toprak numuneleri kirlenmemiş ve tarım arazilerinden uzak alanlardan alınmıştır. Bu çalışmada öncelikle toprak ve atık çamur karakteristikleri (pH, iletkenlik, katı ve organik madde, toplam kjeldahl azotu, fosfor ve potasyum) incelenmiştir. Bitkilerin farklı dokularındaki ağır metallerin konsantrasyonlarının belirlenmesi ICP-OES ile yapılmıştır. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar her iki bitkinin köklerinin bunların gövde ve yapraklarından daha yüksek miktarda ağır metal biriktirdiğini göstermiştir. Ayrıca, kuru çamur ortamında yetişen bitkiler yaş çamur uygulamasındaki bitkiler ile karşılaştırıldığında daha yüksek miktarda ağır metal biriktirdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine of heavy metal (As, Cd, Co, Cr, Cu, Ni, Se, Pb, Zn ve Fe) movement in different tissues of Triticum aestivum and Beta vulgaris were grown in wet and dry sewage sludge collected from wastewater treatment plant. Different combinations of soil and sludge (for wet sludge 10, 25, 50 % and for dry sludge 2, 5, 10 % , w/w) were tested. Soil samples that were used for experiments were taken from the areas that uncontaminated and far from the agricultural fields. Primarily characteristics of soil and sewage sludge (pH, conductivity, solid, organic substance, total kjeldahl nitrogen, phosphorus and potassium) were investigated in this study. Determinations of the heavy metal concentrations in different tissues of plants were carried out by ICP-OES. The results obtained from this study indicated that roots of both plants were accumulated higher amount of heavy metals than their shoots and leaves. Furthermore, the plants grown in dry sewage media were accumulated higher heavy metal concentrations corresponding to wet in plants in dry sewage sludge applications.