Tartrazinin Cyprinus carpio'daki genotoksik etkisinin mikronükleus yöntemi ile araştırılması
Investigation of genotoxic effect of tartrazine in Cyprinus carpio by using micronucleus method
  1. Tez No: 177617
  2. Yazar: ÜMİT YIRTICI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYDIN Ş. TUNÇBİLEK, Y.DOÇ. MUHAMMED GAFFAROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Cyprinus carpio, Tartrazin, mikronükleus yöntemi, genotoksisite, Cyprinus carpio, Tartrazine (E 102), micronucleus test, genotoxicity
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Kimyasal bilesiklerin genotoksik etkisini incelemek amacı ile kromozom hasarlarının bir göstergesi olan balık eritrositlerindeki mikronükleus yapıları kullanılmaktadır. Bu çalısmada, Cyprinus carpio'nun eritrositlerinde tartrazinin genotoksik etkisinin arastırılması amaçlandı. Uygulamalarda statik akut deney yöntemi ve genotoksik etkinin belirlenmesinde eritrosit mikronükleus testi kullanıldı. Tartrazin uygulaması ile olusan mikronükleuslu hücreler incelendi ve tartrazinin genotoksik etkisi tespit edildi. Uygulamalar hem zamana hem de doza baglı olarak yapıldı ve balıklar tartrazinin 250, 500, 1000 ve 1500 mg/L dozlarına 24, 48 ve 72 saat süreyle maruz bırakıldı. Mikronükleus frekansı kontrol grupları ile karsılastırıldıgında, hem doza hem de zamana bagımlı bir artıs gösterdi. Simdiye kadar tartrazinin genotoksik etkileri, balıklar üzerinde incelenmemisti. Bizim sonuçlarımız, tartrazinin Cyprinus carpio'da genotoksik etkisi oldugu yönündedir.
Özet (Çeviri)
Micronucleus formation in fish erythrocytes, as an indicator of chromosomal damage, has been increasingly used to detect the genotoxic potential of chemical compounds. In this study, it is aimed to search the genotoxic effect of tartrazine in erythrocytes of Cyprinus carpio. Static acute experimental method was used for the treatments and erythrocytes micronucleus test was used to determine genotoxic effect. Micronucleated cells which are formed due to tartrazine exposure were investigated and genotoxic effect of tartrazine was determined. The treatments were carried out according to time and dose, and fish were exposed to 250, 500, 1000 and 1500 mg/L doses for 24, 48, 72 hours. It was found that micronuclei increased not only in a dose-dependent manner but also in a time-dependent way, compared with control group. Genotoxic effects of tartrazine have not been studied in fish yet. Our results revealed that tartrazine has genotoxic effects on Cyprinus carpio.