Cd(II) ve Cu(II) ağır metal stresi uygulanan Phanerochaete chrysosporıum'da antioksidan enzimlerde değişen miktarların belirlenmesi
Effects of Cd(II) and Cu(II) heavy metal stresses on antioxidant enzyme systems of Phanerochaete chrysosporium
- Tez No: 177619
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SERVET ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biochemistry, Biology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Ağır metal stresi, katalaz, Süperoksit Dismütaz, Askorbat Peroksidaz, Glutaty, Heavy metal stress, Catalase, Superoxide Dismutase, Ascorbate Peroxidase, Glutathione S-Transferase, Glutathione Reductase, Phanerocahaete chrysosporium
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Phanerocahaete chrysosporium beyaz çürükçül mantarlar grubunun bir üyesi olup lignin, selüloz ve hemiselülozu metabolize eder. Bu organizma potansiyel olarak ağır metal ve diğer kirleticilerin biyorpsiyonu amacı ile de kullanılmaktadır. Bu çalışmada, Phanerocahaete chrysosporium hücreleri minimal besi yerinde, zamana bağımlı sabit dozda vejetatif hücreler ve doza bağlı sabit zaman spor formda hücreler büyütülerek bakır (Cu) ve kadmiyum (Cd) streslerine maruz bırakılmıştır. Vejetatif hücre ekstraktlarından elde edilen antioksidant enzimlerin aktivitelerine Cu ve Cd ağır metallerinin stres etkisi incelenmiştir. Zamana bağımlı SOD aktivitesi'nin Cu ve Cd muamelelerinden anlamlı olarak etkilenmediği gözlenmiştir. Benzer sonuçlar katalaz ve glutatyon s-transferaz aktiviteleri için de gözlenmiştir. Glutatyon redüktaz ve askorbat peroksidaz aktiviteleri, Cu muamelesi sonucunda önemli ölçüde artmıştır. Diğer taraftan, Cd varlığında glutatyon redüktaz aktivitesi, Cu varlığında gözlenen aktiviteye nazaran daha düşük bulunmuştur. Buna rağmen Cu varlığındaki aktivite de kontrol hücrelerinden elde edilen aktiviteden daha yüksek olmuştur. Cd stresine maruz kalmış vejetatif hücrelerde askorbat peroksidaz aktivitesinde inhibisyon gözlenmiştir. Doza bağlı sabit zaman spor formdan yetiştirilen hücrelerden elde edilen sonuçlar incelendiğinde bakır stresi, kadmiyum stresine oranla enzim aktiviteleri üzerine daha etkili olmuştur. Yapılan denemeler sonucunda hücrede antioksidan enzimleri için Cd muamelesinin daha toksik bir etkiye sahip olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Phanerocahaete chrysosporium, a white rot fungus, metabolizes lignin, cellulose, hemicellulose and it is potentially useful organism for biosorpsion of heavy metals and other pollutants. In this study, antioxidant enzyme activities from the cell extracts were investigated as a function of Cu and Cd heavy metal stress. P. chrysosporium cells, grown either vegetatively or from spore forms in glucose minimal medium, were exposed to Cu and Cd heavy metal stresses in either dose-dependent with fixed time or time-dependent fixed dose manner. The results demonstrated that the time dependent SOD activity was not significantly affected from Cu and Cd treatments. The same results were observed for the catalase and glutathione S-transferase activity. In Cu treatments, glutathione reductase and ascorbate peroxidase activities were significantly increased. On the other hand, glutathione reductase activity was found to be lower in the presence of Cd compared to Cu stress. Also, Cu stressed cells glutathione reductase activity was higher than that of the control cells. Vegetatively grown cells that were exposed to Cd demonstrated inhibited ascorbate peroxidase activity. The results show that Cu was more effective than Cd enzyme activities in the spore cells. Overall, in our experimental data suggested that the Cd exposure has more toxic affect on cells in terms of antioxidant enzymes.