Astronomik radyo emisyon mekanizmaları
Astronomical radio emission mechanism
- Tez No: 177640
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Astronomy and Space Sciences, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tayf, Radyo bölgesi, Optik bölge, Radyo emisyon mekanizmaları, Radyo emisyon kaynakları, Radyo teleskoplar, Spectrum, Radio range, Optical range, Radio emission mechanism, Radio Emission sources, Radio telescopes
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
İnsanoğlu var oluşundan bu yana geceleri gökyüzüne baktı ve gözle görülen dalga uzunluğunun sınırlı olduğu belirledi. Eğer gözlerimiz elektromagnetik spektrumun tüm bölgelerini görebilseydi gökyüzü çok daha farklı gözlemlenebilirdi. Dünyanın atmosferinden dolayı bazı dalga boyları Dünya'nın yüzeyinden algılanamaz. Spektrumun bir parçası olan radyo bölgesi Dünya'dan en iyi gözlemlenebilen kısmıdır. Dalga boyu bir kaç milimetrelerden birkaç metreye kadar olan kısmı kapsar( 400-700 nanometreler arası gözle görülebilir kısım). Radyo bölgesine duyarlı gözler şu anki görüntüden çok farklı bir gökyüzü görecekti. Gözlerimiz optik bölge ile sınırlı olduğundan diğer kaynakları yakalamak için başka yollar denenmelidir, radyo gökyüzü gibi. Radyo astronomik gözlemlerin amaçları bu dalgaları yayan optik gözlemlerle veya herhangi başka astronomik dalga boyu için benzerdir. Evrende birçok nesne radyo sinyali yayar. Radyo bölgede gözlenen bir kaynak görünür bölgedekinden farklı olacaktır. Bu tez çalışmasında radyo astronominin temelleri ve radyo emisyon mekanizmaları tartışılmıştır. Erciyes Üniversitesi radyo teleskopu kullanılarak güneşin radyo emisyon dağılımı elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
People have looked at the night sky since the very beginning of human existence on this earth. Their view has, however, been limited to the very narrow range of wavelengths that the eyes are capable of detecting. Imagine what the night sky would look like if our eyes were sensitive to other parts of the electromagnetic spectrum. There are certain wavelengths that would not be visible from the earth's surface because of the atmosphere. If we look for the part of the spectrum that is most accessible from the ground we would arrive at the radio regime. This spans wavelengths ranging from less than a millimeter to several meters as compared to the optical wavelengths which range from 400 to 700 nanometers. Our view of the universe with eyes sensitive to the radio regime would look very different from our current view. Since our eyes are limited to the optical regime we have to use other means of detecting the rich store of information that is available in a radio view of the skies. This branch of astronomy is known as radio astronomy. The goals of radio astronomical observations are similar to those at optical or any other wavelength astronomy - to study the characteristics of an object emitting these waves. Many objects in the universe emit radio waves. The“view”of an object as seen in the radio wave region can be quite different from what is seen in the visible light region. In this thesis, basics of the radio astronomy and radiation emission mechanisms are discussed. The radio emission spectrum of the sun is obtained by using Erciyes University Radio Telescope.