Cu(II) Ni(II) salisilaldoksim ile birlikte çöktürme sonrası FAAS ile su örneklerindeki bazı eser metallerin tayini
Determination of some trace metals in water samples by FAAS after coprecipitation with Cu(II) and Ni(II) salicylaldoximes
- Tez No: 177675
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE TOKALIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Birlikte çöktürme, Salisilaldoksim, Demir(III), Kursun(II), Bakır(II), Alevli atomik absorpsiyon spektrometri, Coprecipitation, Salicylaldoxime, Iron(III), Lead(II), Copper(II), Flame atomic absorption spectrometry
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalısmada Cu(II)-salisilaldoksim çökelegi ile Fe(III) ve Pb(II), Ni(II)-salisilaldoksim çökelegi ile Cu(II) iyonlarının birlikte çöktürülmesi üzerine kurulan ayırma ve zenginlestirme metotları karsılastırmalı olarak tanımlandı. Her bir metot için pH'nın etkisi, tasıyıcı element ve reaktif miktarları, çökelegin bekleme süresi, örnek hacmi ve matriks etkileri gibi birlikte çöktürme sartları detaylı olarak incelendi. Analit iyonlarının tayinleri FAAS ile yapıldı. Elde edilen optimum sartlar pH 9, % 1(w/v)'lik salisilaldoksim hacmi: 750 ?L ve Cu(II) ve Ni(II)'in miktarları sırası ile 2 ve 3 mg'dır. Her bir metot için deristirme faktörü 20'dir. Metot gözlenebilme sınırları, demir(III) için 1.58, kursun(II) için 3.56 ve bakır(II) için 1.32 ?g/L'dir. Önerilen metotların kesinligi (%BSS ), % 3.2'nin altında idi. Gelistirilen metodun dogrulugu için, çesme suyu, deniz suyu ve baraj suyu örneklerine element ilavesi ve sertifikalı referans maddenin (TMDA Lake water) analizi yapıldı. Su örneklerindeki Fe(III), Pb(II) ve Cu(II) iyonları % 90 olarak geri kazanıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, the separation and preconcentration methods based on the coprecipitation of Fe(III) and Pb(II) ions with Cu(II)-salicylaldoxime coprecipitant and of Cu(II) with Ni(II)- salicylaldoxime coprecipitant were described comparatively. The coprecipitation conditions for the each method, such as the effect of the pH, the amounts of carrier element and reagent, standing time of coprecipitant, sample volume and matrix effects were examined in detail. The determinations of analyte ions were performed by FAAS. The optimal conditions obtained were pH 9, volume of salicylaldoxime of 1% (w/v): 750 ?L and amounts of Cu(II) and Ni(II): 2 mg and 3 mg, respectively. The preconcentration factor for each method was 20. The detection limit of the methods (3s/b) were obtained as 1.58 for iron(III), 3.56 for lead(II) and 1.32 ?g/L for copper(II). The precision (as RSD %) of described methods was below 3.2%. The each method developed was validated both with spiked tap water, sea water, dam water samples and by analysis of a certified reference material (TMDA-54.4, Lake water). It was found that Fe(III), Pb(II) and Cu(II) were recovered as 90% from the water samples.