Çeşitli çevresel örneklerde bazı metal iyonlarının birlikte çöktürme ile zenginleştirilmesi
Preconcentration of some metal ions in some environmental samples by coprecipitation
- Tez No: 177674
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SOYLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Gadolinyum(III) hidroksit, Birlikte çöktürme, Ayırma, Zenginlestirme, Alevli atomik absorpsiyon spektroskopisi, Gadolinium(III) hydroxide, Coprecipitation, Separation, Preconcentration, Flame atomic absorption spectroscopy
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Matriks ve düsük metal derisim düzeyleri atomik absorpsiyon spektroskopisi (AAS),indüktif eslesmeli plasma-atomik emisyon spektroskopisi (ICP-AES), indüktif eslesmeliplasma-kütle spektroskopisi (ICP-MS) gibi modern instrumental tekniklerle metaliyonlarının tayinini etkiler. yon degistirme, katı faz ekstraksiyonu, elektroanalitikteknikler, sıvı-sıvı ekstraksiyonu gibi zenginlestirme ve ayırma metotları bu sorunlarıngiderilmesi için kullanılmaktadır. Birlikte çöktürme de eser düzeydeki metaller için etkintekniklerden birisidir.Bu çalısmada, alevli atomik absorpsiyon spektrometresi ile bazı eser elementlerin (Cu,Pb, Co, Mn) tayini için gadolinyum(III) hidroksit birlikte çöktürme yöntemi sunulmustur.Birlikte çöktürme yöntemini etkileyen örnek çözeltisinin pH'sı, reaktif miktarı, örnekhacmi ve matriks iyonlarının etkisi gibi parametreler degerlendirildi. Analitler içingözlenebilme sınırı degerleri 2.6 (Mn)-60 ?g/L(Pb) aralıgındadır.
Özet (Çeviri)
Matrix and low concentration level of trace heavy metal ions affect the determination ofmetal ions by various modern instrumental techniques such as atomic absorptionspectrometry (AAS), inductively coupled plasma-atomic emission spectrometry (ICPAES),inductively coupled plasma-mass spectrometry (ICP-MS) etc. Preconcentrationand separation methods such as ion-exchange, solid phase extraction, electroanalyticaltechniques, liquid-liquid extraction etc. are used to eliminate salt matrix and low metallevel problems. Coprecipitation is also one of the efficient techniques for metals at tracelevels.In the present work, gadolinium(III) hydroxide coprecipitation method is presented fordetermination of some trace elements (Cu, Pb, Co, Mn) by flame atomic absorptionspectrometry (AAS). Several parameters governing the efficiency of the coprecipitationmethod were evaluated including pH of sample solution, reagent amounts, samplevolume, influences of the matrix ions etc. The detection limit for analytes were in therange of 2.6(Mn)-60?g/L (Pb).