Brüt beton, brütalizm ve Türkiye örnekleri
Raw concrete, brutalism and examples in Turkey
- Tez No: 177712
- Danışmanlar: PROF.DR. SEVGİ LÖKÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Brüt Beton, Brütalizm, Modern Mimarlık, Raw Concrete, Brutalism, Modern Architecture
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
1900'lerin basında yapılan ilk betonarme yapılardan bu yana Modern Mimarlıgın önemli isimleri betonu gerek tasıyıcı olarak gerekse bitirme malzemesi olarak kullanmıslardır. Modern çagın mimarları birçok uygulamalarında betonu kaplama malzemeleriyle örterek, gizleyerek degil masif ve yalın yüzey etkisi verecek biçimde ?Brüt Beton? olarak kullanmayı tercih etmislerdir. Ancak zaman içinde çesitli fiziksel, kimyasal özellikleri ve kötü, özensiz isligin sonucu olarak yapıldıgı zamanda ki görsel etkisini koruyamayan brüt beton popüleritesini yitirmis, yerini 1980'li yıllarda postmodernist söylem etkisindeki mimarların kullandıgı cilalı, boyalı yüzeylerle çesitli kaplama malzemelerine bırakmıstır. Her ne kadar 1980'li yıllardan sonra yapılmıs binalarda kaplama malzemesi kullanımı yaygın biçimde görülse de, mimaride yalınlık ilkesini benimseyen mimarların malzeme arayısları devam etmis, betonun çıplak kullanımının basarılı örnekleri verilmeye çalısılmıstır. Bu baglamda çalısmaya alt yapı olusturmak için öncelikle önemli bir yapı malzemesi olan betonun/brüt betonun tarihsel gelisimi ve çesitli (teknik, estetik) özellikleri incelenmistir. Tezde, brüt beton kullanımı; brüt betonun fiziksel, kimyasal özellikleri, görsel etkisi, brütalizm akımı ve Türkiye'de brüt beton kullanımı ile brütalist diye nitelendirilebilecek yapı örnekleri arastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
Significant names of modern architecture have used concrete both as structural and finishing material since the beginning of 1900s. Architects of modern era preferred to apply raw concrete for the effect of massive and simple surface rather than hiding it with cladding material. However raw concrete lost its popularity in time and could not preserve its visual effect as a result of the lack of various physical, chemical features and bad, careless work and left its place to polished and dyed surfaces and some cladding material which were used by architects under the effect of postmodernist approach in 1980?s. No mater how widely cladding material had been used in structures built after 1980?s, search for materials continued for architects who accept simplicity and they designed good examples of raw material in architecture. In this context, historical progress and some features (technical, aesthetic) of concrete/raw concrete as an important structural material are primarily being analyzed as the core of this work. The aim of this thesis is to research the use of raw concrete and its physical and chemical features effecting its visual features through the samples of so called brutalist style in Turkey.