Çağdaş strüktür sistemlerinin mimarlığa etkileri
Affects of contemporary structural systems on architectura
- Tez No: 177711
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN YURTSEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Tasarım, Strüktür, Çağdas, Design, Structure, Contemporary
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
?nsanoğlu, yasamının bir gereği olarak, baslangıçtan bu yana barınma gereksinimi içerisinde olmustur. Bu gereksiniminin bir uzantısı olarak ürettiği mekanlar, zaman boyutu içerisinde bir kültür bileseni olarak ona yön vermis ve uygarlık sürecinde, gelisimin önemli bir dayanağı olmustur. Teknolojinin gelisimi ve toplumsal iliskilerin değisimine kosut olarak yeni mekan tipleri ve yeni strüktür sistemleri ortaya çıkmıstır. Çevre organizasyonu ve mekan olusturmada yapıya etki eden yer çekimi ve benzeri dıs etkenler, yapı bütününde ?açıklık geçme? sorununu doğurmaktadır. Açıklık geçme konusunda değisik islev ve değisik teknolojik olanaklara bağlı olarak, günümüze kadar değisik özelliklere sahip çesitli strüktür sistemleri gelistirilmistir. Geçmisten bu yana kullanılagelen ve açıklık geçmede sınırlı olanaklar sağlayan yığma ve iskeletli strüktür sistemlerinin yanı sıra, özellikle genis açıklıkların basarı ile geçilmesine olanak sağlayan yeni sistemler, mimarlıkta sıklıkla kullanılır hale gelmistir. Genel olarak ?Çağdas Strüktür Sistemleri? adı verilen ve büyük ölçüde prefabrikasyona dayanan söz konusu tasıyıcı sistemlerin analizi, sınıflandırılması ve uygulamalarının ele alınısı tezin omurgasını olusturmaktadır. Çalısmada, öncelikle çağdas mimarlıktaki strüktürel yapının mimari form aracılığı ile yansıtılması irdelenmekte ve biçimleniste strüktürel ilkelerin önemi ve rolü üzerinde durulmaktadır. Ayrıca çesitli strüktür sistemlerinin kullanımı ile ortaya çıkarılan mimarlık ürünlerinin analizi ile günümüz mimarlık eğilimleri anlatılmakta ve böylece mimarlığın ulastığı yeni boyutlar ve yeni bakıs açıları sergilenmektedir. Sonuç olarak yapı statiği prensiplerini içeren strüktürel sorunların, mimari tasarımın göz ardı edilemeyecek önemli bir bileseni olduğu düsüncesi vurgulanmaya çalısılmıstır.
Özet (Çeviri)
Humankind as a need for living has always been seeking shelter from the beginning to the present. The spaces that they construct as an extension of this need have given a direction as a cultural component within the time dimension and have been an important basis in the civilization process. New types of spaces and structural systems have emerged in parallel to the development of technology and the change of social relations. Gravitation and similar external forces which affect the structure in environmental and spatial organization cause problem of ?building long-span? in structures as a whole. To eliminate out the problem of ?building long-span?, various types of structural systems having distinct properties have been developed to the present day by depending on different functions and technological capabilities. Beside the masonry and framed structural systems have arisen as traditional techniques with limited capabilities in building long spans from the past till now, innovative new systems with high capabilities in building long spans have abundantly been used throughout the entire country. The analysis, the classification and the evaluation of the applications of the structural systems, called as ?contemporary structural systems? in general and mainly based on prefabrication, form the skeleton of the dissertation. This study firstly discusses the reflection of the structure in contemporary architecture via architectural form and explores the role and importance of the structural principles in formation. Then, the analysis of products by use of various types of structural systems in architecture and trends in today?s architecture are mentioned. Thus, the new dimensions and new point of views, the architecture have achieved, are presented. As a result, the idea of structural problems including the principles of structural statics as being a vital component in architectural design is highlighted as well as possible.