Kilim desenli denim kumaş üretimi
Denim garment by kilim pattern
- Tez No: 177713
- Danışmanlar: PROF.DR. ABDULKADİR BİLİŞİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kilim, denim, desen, dokuma kumaslar, bitim islemi, Kilim, denim, pattern, woven fabrics, finishing
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalısma, kültür miraslarımızdan biri olan kilim desenlerinin denim kumasa aktarılması ve gelistirilen kumasların performans testlerinin geleneksel denim kumas (kot) la kıyaslanarak ortaya çıkarılması üzerine yapılmıstır. Bu amaçla, bazı kilim desenleri türetilmistir. Daha sona bu desenler içinden seçilenler, özelliklerine göre armürlü ve jakarlı dokuma tezgahlarında üretilmistir. Üretilen kilim desenli kumaslar tekstil bitim islemleri ile muamele edilmistir. Gelistirilen kilim desenli denim kumaslarla geleneksel denim kumaslar üzerinde performans testleri yapılarak özellikler ölçülebilir hale getirilmis ve üzerinde kıyaslamalar yapılmıstır. Ayrıca kilim desenli kumaslar giyim ve ev tekstili kullanım yerine göre bitmis ürünlere dönüstürülmüstür. Sonuçlar umut verici olup, bu ürünler ticarilesmesi amacıyla girisimcilerin kullanımına sunulmustur.
Özet (Çeviri)
In this study, kilim patterns, which is one of cultural heritage of our society has been applied to the denim fabrics and called ?kilim denim fabric?. Developed kilim pattern denim fabrics were characterised to compare with traditional denim fabrics. For this reason, some of the traditional kilim patterns were designed. Then, accepted kilim patterns were produced by dobby and jacquard weaving looms depending upon internal complexitiness of patterns. Produced kilim denim fabrics were treated with textile finishing. Developed kilim denim fabrics and traditional denim fabrics were tested in order to determine bulk fabric performance and compared to each other. In addition, kilim denim fabrics were transformed to end uses as apparel and home textiles. Results are considered to be encouraging and these products are ready to be commercialize for entrepreneurs.