Mardin ilinde arıcılığın yapısal analizi
Structural analysis of beekeeping in Mardin province
- Tez No: 177723
- Danışmanlar: PROF. DR. FERAT GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mardin, arıcılık, yapısal analiz, Mardin beekeeping, structural analysis
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Çalışmada Mardin il merkezi ile bu. ile bağlı 6 ilçe, 43 köyde ve 5.182 adet arı kolonisinde arıcıların ve göçer arıcılık yapan işletmelerinin yapısal durumları incelenmiştir. Genel olarak göçer arıcıların arıcılığı asıl meslekleri ve ek gelir kaynağı amacıyla yaptıkları tespit edilmiştir. İlde arıcılığın yaşlı ve verimsiz ana arı ile yapıldığı ve ana arının uzun süre kolonilerde tutulması, arıcıların teknik bilgilerinin yetersiz olması, arıcı birliklerinin yeterince çalışmaması, arıcılıkla ilgili yetiştirme tekniklerini bilmemeleri, bitkisel ilaçlamadan dolayı arı kayıplarının görüldüğü belirlenmiştir. Bunun yanı sıra arıcıların; ilkbahar ve sonbahar beslemeleri ve varroa parazitine karşı mücadele etme gibi konularda oldukça duyarlı davrandıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
in this research, structural situation of beekeepers and migratory beekeeping businesses were investigated using 5 182 honey bee colonies located in Mardin. Province and its 6 districts and 43 villages. Generally, it was determined that migratory beekeepers did their work as their only job and to be able to have more income. in the city, bee losses were found because of using old and infertile queen bee? using the queens for a long time, beekeepers' lacking the technique, the lack of support from beekeeper associations, the lack of knowledge of breeding techniques and using pesticides. However, it was determined that beekeepers were sensitive to spring and autumn feeding and controlling the honey bee mite varroa destructor.