Ardahan Kura Nehri ve yakın çevresi alan kullanımlarının belirlenmesi ve optimal alan kullanım önerileri
Determination of the land-uses in the close proximity of the River of Kura in Ardahan and optimal land use proposals
- Tez No: 177724
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SEVGİ YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Alan Kullanımı, Optimal Alan Kullanımı, Alan Kullanım Planlaması, Ekolojik Planlama, Peyzaj Ekolojisi, Sulak Alanlar, Ardahan, Cografi Bilgi Sistemleri, Land-use, Optimal Land-use, Land-use planning, Ecological planning, Landscape ecology, Wetlands, Ardahan, Geographical Information System
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Günümüzde dogal ve kültürel kaynaklar hızla tükenmekte ancak buna karsılık etkili olabilecek koruma yaklasımları sergilenememektedir. Mevcut kaynaklar da yanlıs alan kullanımları ve yogun kullanımlar neticesinde yok olma tehlikesi ile karsı karsıya kalmaktadır. Dogru ve etkili kaynak yönetimi ve plan kararlarının alınabilmesi için, ekolojik yapıyı korumayı hedef alan optimal alan kullanımlarının hassas bir sekilde belirlenmesi gerekir. Bu kapsamda oldukça zengin ve bakir kaynak degerlerine sahip olan Ardahan Kura Nehri ve yakın çevresinde ekolojik yapıya uygun Optimal Alan Kullanımlarını belirlemek amacıyla bu çalısma yapılmıstır. Arastırma alanında alan kullanımlarının belirlenmesinde dogal ve kültürel kaynak degerleri ayrıntılı bir sekilde ele alınmıs, Tarım, Çayır, Mera, Orman, Yerlesim, Turizm ve Rekreasyon ile Koruma alanlarından olusan yedi farklı alan kulanım tipi için ekolojik uygunluk haritaları olusturulmustur. Çalısmada yüksek hassasiyette, dogru ve etkili alan kullanımlarının belirlenebilmesi amacıyla Cografi Bilgi Sistemleri araç olarak kullanılmıstır. Yapılan degerlendirme sonuçlarına göre 94086 ha.'lık arastırma alanının 25479 ha.'ı (%27,08) tarım alanı, 20895 ha.'ı (%22,21) mera alanı, 18858 ha.'ı (%20,04) çayır alanı, 9767 ha.'ı (%10,38) orman, 7955 ha.'ı (%8,46) koruma ve turizm-rekreasyon alanları, 4175 ha.'ı (%4,44) yerlesim alanı ve 6957 ha.'ı (%7,39) sulak alanlar için uygun oldugu belirlenmistir. Optimal alan kullanımı, mevcut durum ile karsılastırıldıgında çayır ve mera olması gereken alanların tarım alanları olarak kullanıldıgı, Ardahan kent merkezi hariç diger yerlesim alanlarının tarım, çayır ve mera alanları üzerinde kuruldugu, orman varlıgının artırılması amacıyla agaçlandırma çalısmaları için potansiyel alanların bulundugunu, rekreasyon ve korumaya uygun alanların bugüne kadar göz ardı edildigi belirlenmistir. Sonuç olarak zengin potansiyel kaynak degerlerine sahip olan Ardahan Kura Nehri ve yakın çevresi yanlıs alan kullanımları ve planlama eksiklikleri nedeniyle mevcut potansiyelden yeterince faydalanamadıgı belirlenmistir. Yanlıs alan kullanımlarının önlenebilmesi amacıyla bölgesel yönetimlerin kısa vadede alan kullanım kararlarını alması gerekmektedir. Çevreye duyarlı fiziksel planlama çalısmalarına gidilmesi, kaynakların koruma-kullanma dengesi içerisinde turizme kazandırılması ve tanıtımının yapılmasının, ekonomisi sadece hayvancılıga dayalı bölge halkı için oldukça önemli oldugu tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
Today, natural and cultural reserves are being rapidly lost; however, no efficient protection approaches are being put forward. Existent reserves face with the danger of extinction as the result of the land-misuses and excessive utilisation. In order to make accurate and effective reserve management and planning decisions, optimal land-uses targeting the preservation ecological structure should be determined elaborately. In this respect, in the study, optimal landuses in convenience with the ecological structure in the close proximity of the river of Kura, Ardahan, which has diverse and untouched reserve values, were determined. In the study area, natural and cultural reserve values were studied in detail in the determination of the land-uses, and ecological suitability charts for seven different land uses including Agricultural, Rangeland, Pasture, Forest, Settlement, Tourism and Recreation and Conservation areas were prepared. In the study, in order to determine the high-resolution, accurate and effective land uses, Geographical Information Systems were used as tools. According to the optimal land-use evaluations in the study, 25,479ha (27.08%) of the study area, which comprises of an area of 94,086ha, was determined to be agricultural area, while 20,895ha (22.21%) is rangeland area, 18,858ha (20.04%) is pasture area, 9,767ha (10.38%) is forest area, 7,955ha (8.46%) is conservation and tourism-recreation areas, 4,175ha (4.44%) is settlement area and 6,957ha (7.39%) is wetland area. When compared the optimal and existent land-uses, it was determined that the areas that should be used as rangeland and pasture areas are used for the agricultural purposes; the settlement areas in the study area out of the city of Ardahan, are located on the agricultural, rangeland and pasture areas; potential areas for the forestation are present on the study area; and the areas suitable for the conservation and recreation have been ignored so far. As a consequence, existent potentials of the study area, which has vast potential reserve values, has not yet been utilised due to the lack of planning and land-misuses. In order to avoid the land-misuses, local administrations should make their urgent land-use decisions. It was also determined that physical planning efforts sensitive to the environment should be realised, existent reserves should be presented to the use of tourism in a protection-use balance and introduced to the native and foreign visitors and by this way the economy of the region which is based solely on the livestock can be developed.