Marul (Lactuca sativa L.)'da yabancı ot kontrolü için kritik periyodun belirlenmesi
Determination of the critical period of weed control in lettuce (Lactuca sativa L.)
- Tez No: 177741
- Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN ZENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Marul, yabancı ot, kritik periyot, Lettuce, weed, critical period
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu araştırma, Erzurum şartlarında marul (Lactuca sativa L.) ekim alanlarında optimum yabancı ot mücadelesi zamanının (kritik periyot) belirlenmesi amacıyla Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümünde 2006 yılında yürütülmüştür. Araştırmada, bitkisel materyal olarak marul (Lactuca sativa L. cv. ?Bohemia?) kullanılmıştır. Tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekrarlı olarak kurulmuş olan denemede, parseller fide dikiminden sonra 10, 20, 30, 40 ve 50 gün süre ile hem yabancı otlu hem de yabancı otsuz tutulmuş, buna ek olarak yetiştiricilik süresince yabancı otlu ve otsuz tutulan parseller kontrol olarak değerlendirilmiştir. Araştırma sonunda, kabul edilebilir marul verimini sağlamak için marul yetiştiriciliği yapılan alanların fide dikiminden itibaren ilk 13 gün yabancı otsuz tutulması gerektiği belirlenmiştir. Deneme alanında Amaranthus refroflexus, Chenopodium album, Cirsium arvense, Convolvulus arvensis ve Seteria viridis'in yoğun olarak bulunduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte, marulda yüksek verim ve kalitenin elde edilmesi için yabancı otlarla mücadelede fide dikiminden sonraki ilk 13 günün kritik periyot olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to determine the determination of the critical period of weed control in lettuce (Lactuca sativa L.). This study was carried out at Atatürk University, Agriculture Faculty and Department of Plant Protection in 2006. In this study, lettuce plants (Lactuca sativa L. cv. ?Bohemia?) was used as plant material. The experimental design was a completely randomized block design with 4 replications and plots were maintained weed control and weed infested up to 10, 20, 30, 40, 50 days after transplanting, plus weed free control and weed infested control for growing season. At the end of the study, when lettuce plots were kept weed free for the first 13 days, there was no reduction in the lettuce yield. The major infesting lettuce plots were Amaranthus refroflexus, Chenopodium album, Cirsium arvense, Convolvulus arvensis ve Seteria viridis. In addition, the results of this study suggested that the critical period of weed competition was concluded to be 13rd day after transplanting.