Erzurum şartlarında yetiştirilen çileğin verim ve kalitesinin sezon içerisindeki değişimi ve bu özelliklerin iklim verileri ile ilişkisinin belirlenmesi
Changing of yield and quality of strawberry grown in condition of Erzurum province during season and determination of relation between these properties and climate data
  1. Tez No: 177740
  2. Yazar: ÖZLEM CENGİZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RAFET ASLANTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Ziraat, Biology, Botany, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çilek, verim, kimyasal içerik, Erzurum, Strawberry, yield, chemical content, Erzurum
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalısma, 2005 yılında Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait Arastırma ve Uygulama bahçesinde yürütülmüstür. Yöre sartlarında verim potansiyeli en yüksek olan `Fern' çesidine ait 4 yaslı çilek parseli arastırmanın materyalini olusturmustur. Çalısmada, çilek verimi ve kalitesinin hasat periyodu esnasındaki degisimi ve bu özelliklerin iklim verileri ile iliskisi ortaya konulmustur. 2005 yılı 30 Haziran tarihinde baslayan hasat periyodu 15 Ekim tarihinde sona ermis, toplam 23 defa hasat yapılmıstır. Bitki basına verim 510.9g, ortalama meyve agırlıgı 7.26 g olarak belirlenmistir. Meyvelerin delinme direnci, ilk hasat döneminde en düsük (56,9 g/1,75mm), son hasat döneminde en yüksek (148,0 g/1,75mm) bulunmustur. Her hasat tarihinde yapılan kimyasal analiz sonuçları ve renk degerleri arasında çok önemli farklılıklar bulunmustur. SÇKM içerigi son hasatta % 10,85 ile en yüksek seviyeye ulasmıs, tüm hasat periyodunun ortalaması %8,49 olarak hesaplanmıstır. Toplam seker içerigi %5,53 ile % 9,50, indirgen seker içeriginin ise %4,71 ile %7,68 arasında degistigi belirlenmistir. C vitamini içeriginin ilk hasattan son hasada kadar azaldıgı belirlenirken, asit içerigi, pH, meyve dıs ve et rengi degerlerindeki degisimin hasat periyodunda dalgalanma gösterdigi tespit edilmistir. Bazı iklim parametreleri ile meyve özellikleri ve meyve kalite kriterleri arasında önemli iliskiler tespit edilmistir. Meyve agırlıgı ile yagıs arasında önemli pozitif (r=0.430*); meyvelerin delinme direnci ile yüksek ve düsük sıcaklık arasında çok önemli ters (sırasıyla r=- 0.573**, r=-0.621**); toplam seker ile yüksek ve düsük sıcaklık arasında çok önemli pozitif (sırasıyla r=0.552**, r=0.639**); benzer sekilde indirgen seker ile yüksek ve düsük sıcaklık arasında da önemli pozitif (sırasıyla r=0.476*, r=0.436*) iliski(ler) bulunmustur. klim parametrelerinin verim, SÇKM, C vitamini ve pH üzerindeki etkisinin de önemsiz oldugu saptanmıstır. Düsük sıcaklıgın meyve dıs rengi ile et renginin parlaklıgını azaltıcı, et renginin kırmızılık ve sarılık degerlerini artırıcı etki yaptıgı belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out at Research and Application Orchard of Department of Horticulture of Agriculture Faculty in Ataturk University in 2005 year. Fern cultivar with high yield performance in region and situated in 4 years old strawberry plot was used as experiment material. At present study; changing of strawberry yield and quality during harvest time and the relation of these properties with climate data were revealed. The harvest period beginning at 30 June finished at 15 October of 2005 year and total 23 times harvests were done. Yield per plant and average fruit weight were determined as 510.9 g and 7,26 g, respectively. Fruit penetrating resistance had the lowest value (56,9 g/1,75mm) at the first harvest time and the greatest value (148,0 g/1,75mm) at the last harvest time. The most important differentiations were found between the results of chemical analyses and color values performed at each harvest time. The TSS content reached the highest value (10,85%) and the average of the harvest periods were calculated by 8.49 %. Total sugar was determined from 5,53 % to 9,5 % values and reducing sugar was determined from 4,71 % to 7,68 %. The content of vitamin C decreased from the first harvest time to the last harvest time and titrable acidity, pH, changing pericarp and flesh color values were fluctuated during harvest periods. The significant relations were determined between some climate parameters and fruit properties and fruit quality characteristics. It was determined that the significant and positive relations (r=0,430*) between fruit weight and precipitation; more significant and negative relations (r= -0,573**, r= -0,621** respectively) between fruit penetrating resistance and maximum and minimum temperatures; more significant and positive relations (r= 0,552**, 0,639** respectively) total sugar content and minimum and maximum temperatures. Similarly significant and positive relations (r=0,476*, r=0,436* respectively) between reducing sugar content and maximum and minimum temperatures. The effect of climate parameters on fruit yield, TSS, vitamin C and pH was non-significant. The low temperatures decreased pericarp and brightness of flesh color and increased redness and yellowness of fruit flesh.