Pir öldürmenin patates (Solanum tuberosum L.) çeşitlerinde verim kalite ve depolama özelliklerine etkileri
Effects of haulm killing on yield quality and storage properties in potato (Solanum tuberosum L.) cultivars
- Tez No: 177775
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Patates, Solanum tuberosum, tohumluk patates, pir öldürme, tohumluk kalitesi, depolama
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ziraat Bölümü
- Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırmada pir öldürmenin patates (Solanum tuberosum L.) çeşitlerinde verim, kalite ve depolama özelliklerine etkileri incelenmiştir. Bu çalışmayla pir öldürme yapılarak ve yapılmayarak üretilen tohumluk yumruların, Tokat-Artova şartlarındaki performanslarının ve depolama davranışlarının incelenmesi amaçlanmıştır.Araştırma Tokat Artova şartlarında 2006 yılında yapılmıştır. Tesadüf Bloklarında Bölünmüş Parseller deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Çalışmada çeşitler (Agria, Burren, Hermes, Marfona, Milva) ana parsellere, pir öldürme uygulamalarından gelen yumrular alt parsellere yerleştirilmiştir.Elde edilen bulgulara göre pir öldürme yapılarak üretilen tohumlukların kullanılmasıyla 3747,7 kg/da verim alınırken, pir öldürme uygulanmayan tohumluklardan 3612,2 kg/da yumru verimi alınmıştır. Verimi doğrudan etkileyen unsurlardan yumru sayısı/ocak, ortalama yumru ağırlığı ve yumru verimi/ocak gibi özellikler bakımından da pir öldürme yapılan uygulamalar, pir öldürme yapılmayanlara göre daha üstün özellikler göstermiştir. Pir öldürme uygulamalarının depolanan yumrulardaki farklılıklara etkisi istatistiksel olarak önemli bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
In this experiment, effects of haulm killing on yield, quality and storage properties were determined in potato cultivars. This study was aimed at the determination of performance and storage responses of potato tuber produced with haulm killing and without haulm killing under Tokat-Artova conditions.This experiment was carried out in under the environmental conditions of Tokat-Artova in 2006 a split-plot design with three replications. In the study, the cultivars (Agria, Burren, Hermes, Marfona, Milva) were placed to main plots, applying haulm killing procedure of tubers as sub-plots.Based on the results, tuber yield was determined as 3747,7 kg/da with haulm killing whereas it was 3612,2 kg/da without haulm killing. Haulm killing application had better properties in some yield components such as tuber number per hill, average tuber weight and tuber yield per hill which effects directly the overall yield when compared to without haulm killing procedure. The effects of haulm killing applications on differences among stored tubers were statistically not important.key words: Potato, Solanum tuberosum, seed potato, haulm killing, seed quality, storage