Konya ili Kadınhanı ilçesinde tarım işletmelerinin tarımsal mekanizasyon düzeyinin belirlenmesi
The agricultural mechanization level of the farms in Kadinhani district in Konya
- Tez No: 177785
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KASAP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mekanizasyon Düzeyi, Tarım Makineleri, Traktör, Kadınhanıİlçesi, Mechanization Level, Agricultural Machinery, Tractor, Kadınhanı District
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu araştırmada, Konya ili Kadınhanı ilçesi tarım işletmelerinin tarımsal mekanizasyondüzeyi belirlenerek bir veri tabanı oluşturulması amaçlanmıştır.Örnek köy ve işletme sayılarının belirlenmesinde Basit Tesadüfi Örnekleme Yöntemikullanılmıştır. Örnek köy ve işletmelerin seçildiği populasyonda 42 köy ve 6 990işletme bulunmaktadır. Çalışmada, 42 köy ve 6 990 işletme arasından 12 köy ve 102işletme ile görüşülmüştür. Araştırmada kullanılan veriler 102 işletmeden yüzyüze anketve gözlem yolu ile elde edilmiştir. Anket verileri 2007 yılını kapsamaktadır.Ortalama işletme büyüklüğü 209,11 dekardır. % 77,26 oranı ile hububat üretimiyapıldığı belirlenmiştir. Üretimde ilk sırayı % 54,05 ile buğdayın, ikinci sırayı % 23,18ile arpanın, üçüncü sırayı % 7,50'lik üretim alanı ile ayçiçeğinin aldığı belirlenmiştir.Araştırma alanında işletme başına düşen traktör sayısı 0,81 adet; işletme başına düşentraktör motor gücü 39,92 kW; ortalama traktör gücü 49,06 kW; traktör başına düşenalet-makine sayısı 11,50 adet; traktör başına düşen alet-makine ağırlığı 6,43 ton; birimalana düşen ortalama motor gücü 1,91 kW/ha; 1 000 ha alana düşen traktör sayısı 38,91adet; bir traktöre düşen işlenen alan 25,69 ha ve 1 000 ha alana düşen biçerdöver sayısı3,28 adet olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed that the level of agricultural mechanization would bedetermined and database would be made in Kadınhanı district Konya province.Random sampling method was chosen to determine the number of village and enterprisein this research. In this study, 12 villages and 102 enterprises were considered amongthe 42 village and 6990 enterprises. Data were collected by face to face survey andobservation. Data were collected in 2007.The average enterprise size is 209,11 da. 77,26 % area of these enterprises cultivated onmainly the production of cereal. Wheat production was the most grown cereal (54,05%). Barley was the second most grown cereal (23,18 %). Sun flower was the third mostgrown crop (7,5 %).The number of tractor per enterprises is 0,81; the tractor power per enterprise 39,92 kW;average tractor power is 49,06 kW; the number of agricultural machinery and tools pertractor is 11,50; the weight of agricultural machinery and tools per tractor 6,43 tons; theaverage tractor power per unit arable area is 1,91 kW/ha; the number of tractor per unitarable area is 38,91; arable area per tractor is 25,69 ha; the number of combine harvesterper 1 000 ha area is 3,28.