Topografik yapının zemin yapı sistemlerinin dinamik davranışı üzerindeki etkileri
Effects of topography on the dynamic response of soil structure systems
  1. Tez No: 177805
  2. Yazar: OĞUZ AKIN DÜZGÜN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET BUDAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zemin yapı dinamik etkileşimi, Topografya, Sonlu elemanlar, Sonsuz elemanlar, Yer hareketi, Dynamic soil structure interaction, Topography, Finite elements, Infinite elements, Ground motion
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 262
Özet
Bu çalışmada, yer hareketi etkisi altındaki iki boyutlu bir zemin yapı sisteminde yüzey topografyasındaki değişikliklerin sistemin dinamik davranışı üzerindeki etkileri incelenmektedir. Yapı ve zemin olmak üzere iki ayrı kısımdan oluşan sistem sonlu ve sonsuz elemanlarla modellenerek zemin yapı etkileşimi analizi yapılmıştır. Sistemin modellenmesinde yapı ve yapının yakınındaki zemin bölgesi için sonlu elemanlar, uzak zemin bölgesi için sonsuz elemanlar kullanılmıştır. İncelenen sistemlerin homojen, izotrop ve elastik/viskoelastik olduğu kabul edilmiştir. Çalışmada statik, harmonik ve zamanla keyfi değişen yükleme durumları için FORTRAN programlama dili kullanılarak bilgisayar programları hazırlanmıştır. Hazırlanan programlarda hem düzlem elastisite hem de eksenel simetri durumları göz önüne alınmaktadır. Programlar kullanılarak elde edilen sonuçların öncelikle literatürde verilen sonuçlarla uyumlu olduğu gösterilmiştir. Çalışmanın ikinci aşamasında ise yer hareketi etkisi altındaki bir zemin yapı sisteminde yüzey topografyasındaki değişikliklerin yapının ve zeminin dinamik davranışı üzerindeki etkilerinin incelendiği bir takım parametrik çalışmalar yapılmıştır. Zemin tabakasının farklı topografyalara sahip olması durumları için yapılan parametrik çalışmalardan elde edilen sonuçlar topografik yapıdaki değişikliklerin tüm sistemin dinamik davranışı üzerinde oldukça etkili olduğunu göstermektedir. Bunun yanı sıra zeminin jeolojik koşullarının da sistemin dinamik davranışı üzerinde etkili olduğu sonucuna varılmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlar ayrıca şiddetli deprem olaylarında düzgün olmayan geometrilere sahip yamaç ve kanyon gibi topografyaların üst kısımlarında inşa edilen yapılarda alt kısımdaki yapılara göre daha fazla hasar meydana gelebileceğini ve yamaca yakın olan yapıların uzaktaki yapılara göre daha fazla hasar gördüğünü göstermektedir
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of the changes on surface topography for 2-D soil structure interaction system under strong ground motion are investigated. The system, consisting of supporting soil and structure, is modelled by coupling finite and infinite elements. Finite elements are used to model the structure and the near soil region (near field), infinite elements are used to model the far field. The system is assumed to be homogeneous, isotropic and elastic/viscoelastic. For static, harmonic and transient loading conditions, different computer programs have been coded in FORTRAN for both plane and axisymmetric elasticity. It is shown that the results, obtained from the programs are in a good agreement with those available in the literature. In the second part of the study, a parametric study is carried out to investigate the effects of surface topography, on the response of soil and structure under strong ground motion. The results obtained from the parametric studies for different topographies show that the differences on the topography and geological conditions of the soil significantly influences the whole system response. The results also show that structures located at the top of irregular topographies, such as ridges and canyons, suffer more considerable damage than those located at the base, moreover, structures standing near the edge of irregular topographies are affected more than those at some distance from the edge, in the event of a strong earthquake.