Yüksek sıcaklık etkisinde kalan mineral katkılı ve genleştirilmiş perlit agregalı harçların bazı özellikleri
Some properties of mortars containing mineral addmixtures and expanded perlite aggregate exposed to high temperature
- Tez No: 177804
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İBRAHİM TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, İnşaat Mühendisliği, Engineering Sciences, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Harç, genleştirilmiş perlit agregası, mineral katkı, ısı iletkenlik, dayanım ve yüksek sıcaklık, Mortar, high temperature, expanded perlite aggregate, mineral admixtures, thermal conductivity and strength
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Yüksek fırın cürufa (YFC), cam tozu (CT) ve doğal zeolit (DZ) içeren genleşmiş perlit agregalı (GPA) harçların yüksek sıcaklık (300, 500 ve 800°C) öncesi ve sonrası ısıl ve mekanik gelişimi, ısı iletkenlik, basınç dayanımı, eğilme dayanımı, birim ağırlık özellikleri incelenerek analiz edilmiştir. GPA'lı harçlarda çimento yerine kısmen mineral katkılar (YFC, CT ve DZ) kullanılarak üretilmiştir. Tüm harç numuneleri üretildikten sonra 3, 7 ve 28 gün boyunca 23±1°C kirece doygun suda kür edilmiştir. Maksimum ısı iletkenlik değeri %100 portland çimentosu içeren karışımlarda 3,2712 W/mK olarak elde edilmiştir. Ancak karışımlarda ince agrega yerine %25 GPA kullanıldığında ısı iletkenlik katsayısı azalmıştır. %10, %20 CT içeren 28 günlük harç numunelerinin ısı iletkenlik değerlerinde sırasıyla %1 ve %4 azalma olmuştur. Karışımlarda çimento yerine hem YFC hemde DZ kullanıldığında numunelerin ısı iletkenlik katsayıları azalmıştır. Bununla birlikte %25 GPA'lı ve mineral katkıların bütün seviyelerinde harçların ısı iletkenlik, basınç dayanımı, eğilme dayanımı ve kuru birim ağırlık değerleri azalmıştır. Ayrıca, 23±1°C kirece doygun suda 28 gün kür edilen tüm numuneler yüksek sıcaklığa maruz bırakılarak yüksek sıcaklık öncesi ve sonrası basınç dayanımı, eğilme dayanımı ve ısı iletkenlik katsayısı değerleri karşılaştırılmıştır. Numuneler 300, 500 ve 800°C maksimum sıcaklıklarda iki saat bekletilmiş ve daha sonra laboratuar ortamında kendi kendine soğumaları sağlanmıştır. Numunelerin 500 ve 800°C sıcaklıklarda basınç dayanımları, ısı iletkenliği ve eğilme dayanımlarında önemli azalmalar olmuştur.
Özet (Çeviri)
The thermal and mechanical development of expanded perlite aggregate (EPA) mortars including blast furnace slag (BFS), waste glass powder (GP) and natural zeolite (NZ) are analyzed investigating thermal conductivity, compressive strength, flexure strength and dry unit weight. The tests were carried out by subjecting the samples to a temperature of 300, 500 and 800°C for 2 hours, then cooling by air cooling method. EPA mortars are produced with partly mineral additives (NZ, GP, and BFS) instead of cement. Ali mortar specimens are cured at 23±1°C lime saturated water during 3, 7 and 28 days. The value of maximum thermal conductivity is obtained as 3.2712 W/mK in mixture containing 100% Portland cement. However, thermal conductivity coeffıcient decreases when 25% EPA is used instead of slender aggregate in the mixture. The values of thermal conductivity of specimens containing 10%, 20% GP decrease as 1% and 4% respectively. The thermal conductivity coefficient decreases when both BFS and NZ are used instead of cement in the mixtures. in addition to this, the value of thermal conductivity, compressive strength, bending resistance, and dry unit weight of mortars decrease at ali level of 25% EPA and mineral additives. Furthermore, ali samples cured at 23±1°C lime saturated water during 28 days subjected to high temperature are compared with the values of thermal conductivity coeffıcient, compressive strength, bending resistance and dry unit weight at the former and later of high temperature. The samples are kept at maximum temperatures of 300, 500 and 800°C during two hours, and then the specimens are cooled by air cooling method. Considerable reductions occur at the values of thermal conductivity, compressive strength and flexure strength of ali specimens subjected to high temperatures at 500 and 800°C.