Merosiyanin 540'ın surfaktant içeren ortamlarda fotofiziksel özelliklerinin incelenmesi
An investigation of photophysical properties of merociyanine 540 in surfactant systems
  1. Tez No: 177806
  2. Yazar: HİLAL ÇAKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ ONGANER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Merosiyanin 540, eksiton teorisi, agregatlar, surfaktant, misel, absorpsiyon, emisyon, floresans kuantum verimi, floresans ömür, Merociyanine 540, exciton theory, aggregates, surfactant, micelle, absorption, emission, fluorescence quantum yield, fluorescence lifetime
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Merosiyanin 540'ın (MC540) surfaktantlar (anyonik sodyum dodesil sülfat (SDS), katyonik hekzadesiltrimetilamonyum bromür (CTAB) ve nötral tritonX-100 (TX-100)) ile etkileşimi absorpsiyon ve floresans spektroskopi teknikleri kullanılarak moleküler eksiton teorisine göre incelendi. Kritik misel konsantrasyonunun (CMC) altındaki SDS, TX-100, CTAB konsantrasyonlarında MC540'ın H-agregat oluşumu gözlenirken, CMC üstündeki surfaktant konsantrasyonlarda bu oluşumun dimer-monomer dengesine göre monomer lehine kaydığı görülmüştür. Yapılan sıcaklık çalışmalarından da bazı termodinamik fonksiyonlar hesaplandı. Hesaplanan termodinamik fonksiyonlardan agregasyonun bozunma olayının endotermik olarak gerçekleştiği belirlendi. Floresans kuantum verimlerinde de CMC altında H agregat oluşumuna bağlı olarak azalma, CMC üstündeki konsantrasyonlarda ise artma olduğu gözlendi. MC540'ın CTAB ile etkileşiminde ise farklı CTAB konsantrasyonlarında MC540'ın hem H-agregat yapı hem de trimer yapıya sahip olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Interactions of Merocyanine 540 (MC540) with surfactants negatively charged surfactant sodium dodecyl sulphate (SDS), neutral Triton X-100 (TX-100) and positively charged hexadeciltrimethylaminium bromide (CTAB)) were investigated according to molecular exciton theory by using absorption and fluorescence spectroscopy techniques. The interactions of MC540 with the SDS, CTAB and TX-100 under and above critical micelle concentration (CMC) were investigated and H aggregate formation was observed under CMC. This H aggregate formation with SDS, TX-100, CTAB concentrations above CMC resulted a shift towards monomer according to dimer-monomer equilibrium. Also by using temperature studies, some thermodynamic functions were determined. The calculated thermodynamic functions showed that disaggregation of H-type aggregate has endothermic nature. This study indicated that there was a decrease in fluorescence quantum yields under CMC and an increase at the concentrations above CMC. In the interactions between MC540 and CTAB, it was determined that MC540 have had both H-type aggregate form and trimer form in different CTAB concentrations.