Apoplastik antioksidatif enzim aktiviteleri üzerine B, Cu, Zn, Al, Pb ve Cd'nin etkilerinin incelenmesi
Investigation of effects of B, Cu, Zn, Al, Pb and Cd on apoplastic antioxidative enzyme activities
- Tez No: 177808
- Danışmanlar: PROF. DR. BARBAROS NALBANTOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Apoplast, süperoksit dismutaz, katalaz, peroksidaz, polifenol oksidaz, Apoplast, superoxide dismutase, catalase, peroxidase, polyphenol oxidase
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu arastırmada, kıslık bugday (Triticum aestivum cv. Dogu-88) yapraklarındaki apoplastik antioksidant enzim (süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT), peroksidaz (POX) ve polifenol oksidaz (PPO)) aktiviteleri üzerine bitki için esas elementlerden olan B, Cu ve Zn ve esas olmayan elementlerden olan Al, Pb ve Cd'nin etkileri incelenmistir. Bitkiler, 20/18oC'de 2 hafta süreyle büyütülmüslerdir. Bitkilerin büyütüldügü ortama 11. gün üçer farklı konsantrasyonlarda H3BO3, CuSO4, Zn(NO3)2.6H2O, AlCl3.6H2O, Pb(NO3)2 ve CdCl2 çözeltileri stres faktörleri olarak uygulanmıstır. Bitki yaprakları 14. gün kesilerek yapraklardan apoplastik proteinler elde edilmistir. Bu apoplastik proteinlerden SOD, CAT, POX ve PPO aktiviteleri ölçülmüstür. B, Cu, Zn, Al, Pb ve Cd stresleri sonucunda istatistiksel olarak genelde apoplastik SOD aktivitesinin arttıgı, apoplastik CAT aktivitesinin hem arttıgı hem de azaldıgı, apoplastik POX aktivitesinin hem arttıgı hem de degismedigi ve apoplastik PPO aktivitesinin arttıgı veya azaldıgı veya degismedigi belirlenmistir. Özellikle Cd'nin enzim aktiviteleri üzerinde önemli derecede degisiklige sebep oldugu belirlenmistir. Bitkideki strese cevapta, apoplastik antioksidant enzimlerin önemli rolleri oldugu bilinmektedir. Sonuç olarak, bu enzimlerin apoplastik bölgede B, Cu, Zn, Al, Pb ve Cd stres etkilerinin uzaklastırılmasında da önemli roller aldıgı düsünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, the effects of essential elements (B, Cu and Zn) and non-essential elements (Al, Pb and Cd) for plants, on apoplastic antioxidant enzymes (superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT), peroxidase (POX) and polyphenol oxidase (PPO)) activities were investigated in winter wheat (Triticum aestivum cv. Dogu-88) leaves. Plants were grown at 20/18oC for 2 weeks. On the 11th day, three different concentrations of H3BO3, CuSO4, Zn(NO3)2.6H2O, AlCl3.6H2O, Pb(NO3)2 and CdCl2 were supplied as stress factors in system in which plants were grown. The plant leaves were cut on the 14th day and apoplastic proteins were isolated. SOD, CAT, POX and PPO activities were determined from this apoplastic proteins. At B, Cu, Zn, Al, Pb and Cd stresses, it was statistically determined that, generally, apoplastic SOD activity increased, apoplastic CAT activity both increased and decreased, apoplastic POX activity both increased and did not change and apoplastic PPO activity either increased or decreased or did not change. It was determined that especially Cd causes important changes on the enzyme activities. It is known that apoplastic antioxidant enzymes have important roles at response to the stress of plants. Consequently, it is concluded that these enzymes have important roles for avoiding the stress effects of B, Cu, Zn, Al, Pb and Cd in apoplastic space.