Çilekte salisilik asit uygulamasının tuz stresine dayanıklılık üzerine etkisi
The effect of salicyclic acid treatment on salt stress resistance in strawberry
  1. Tez No: 177809
  2. Yazar: ÖMER TOHMA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET EŞİTKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çilek, Tuz stresi, Salisilik asit
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Camarosa çilek çeşidi ile yapılan çalışmada, farklı yoğunlukta tuz (2 (kontrol), 4 ve 6 mS cm-1) uygulanan bitkilere farklı salisilik asit (SA) dozları (0.0, 0.1, 0.25, 0.5 ve 1.0 mM) uygulamasının meydana gelen fizyolojik değişimler (membran geçirgenliği, protein, klorifil ve prolin), bitki besin elementi içeriği (N, P, K, Ca, Mg, Na, Cl, Fe, Cu, Mn, ve Zn) ve bitki gelişimi üzerine etkileri araştırılmıştır. Denemede tuzlu şartlarda SA uygulamasının membran geçirgenliğini azalttığı ve protein, prolin, klorofil b ve toplam klorofil miktarını artırdığı saptanmıştır. Kontrolde 6.27 olarak belirlenen membran geçirgenliği 1.0 mM SA uygulamasında 5.29 olarak bulunmuştur. Protein ve prolin miktarı kontrolde sırasıyla 14.14 mg/g ve 28.6 ?M/g olarak belirlenirken 0.25mM SA uygulamasında 19.65 mg/g ve 44.5 ?M/g olarak bulunmuştur. En yüksek klorofil b (33.5 mg/l) ve toplam klorofil (57.8 mg/l) miktarı 0.1 mM SA uygulamasında tespit edilmiştir. Yapılan SA uygulamaları özellikle Na, Cl ve Ca içeriği üzerine önemli etkiler yapmıştır. Kontrolde yapraklarda Na, Cl ve Ca sırasıyla 256 ppm, 21.3 ppm ve %0.86 olarak belirlenirken 0.5 mM SA uygulamasında Na 177 ppm ve 0.25 mM SA uygulamasında Cl 16.8 ppm ve Ca %1.07 olarak saptanmıştır. Tuzlu şartlarda yapılan SA uygulamalarının bitki gelişimini önemli derece olumlu etkilediği ve SA'in tuzun toksik etkilerinin ortaya çıkmasını geciktirdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effect of different salicylic acid doses (0, 0.1, 0.25, 0.5 and 1.0 mM) on physiological changes (membran permeability, protein, chlorophyll and prolin), ionic compositron (N, P, K, Ca, Mg, Na, Cl, Fe, Cu, Mn and Zn) and plant growth in strawberry cv. Camarosa under saline condition (NaCl, 2 (control), 4 and 6 mS cm-1). It was reported that application of salicylic acid decrease membrane permeability and increase amount of protein, prolin, chlorophyll b and total chlorophyll. When the membrane permeability was found as 6.27 in control, it was determined as 5.29 at application of 1.0 mM SA. When the amount of protein and prolin was determined as 14.14 mg/g and 28.6 ?M/g in control, it was found as 19.65 mg/g and 44.5 ?M/g in application of 0.25 mM SA, respectively. The highest amount of chlorophyll b (33.5 mg/g) and total chlorophyll (57.8 mg/l) was reported in application 0.1 mM SA. Applications of SA, created important effects especially, on Na, Cl and Ca contents of plants. When the amount of Na, Cl and Ca in leaves of control plants was determined as 256 ppm, 21.3 ppm and %0.86, respectively, the amount of Na in application of 0.5 mM SA was found as 117 ppm and the amount of Cl and Ca in application of 0.25 mM SA was reported as 16.8 ppm and % 1.07, respectively. It was defined that applications of SA, affect affirmatively on plant growth under saline condition and SA delayed arising toxic effects of salt. Keywors: strawberry, salt stress, salicylic acid