Jet loop reaktörler ve atık su arıtımında kullanımı
Jet loop reactors and using wastewater treatment
  1. Tez No: 177814
  2. Yazar: EMİNE AKBAYIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURHANETTİN FARİZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Jet loop reaktörler, yeni nesil reaktörler, kLa, oksijen transferi, aerobik arıtım, Jet loop reactors, novel reactors, kLa, oxygen transfer, aerobic treatment
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Gelişen endüstrileşme ve yoğunlaşan nüfus ile birlikte oldukça sıkılaşan deşarj limitlerinden dolayı arıtma proseslerinin seçimi oldukça önemli hale gelmiştir. Bu limitleri karşılayabilmek için var olan arıtma sistemleri ya modifiye edilmek ya da yeni nesil reaktörler ile değiştirilmek zorundadır. Aerobik biyoproseslerde oksijen transferi sistem performansı açısından çok önemlidir. Oksijen noksanlığı proses performansını hissedilir bir biçimde olumsuz yönde etkilemektedir. Bununla beraber oksijen transferi metabolik aktiviteyi, proses verimini ve enerji maliyetini de etkilemektedir. Öte yandan, oksijen transferi sucul biyoprosesler için önemli ve hız sınırlayıcı basamaktır. Jet havalandırma sistemleri, artan yüklemeleri ve sıkılaşan yönetmenlikleri karşılamak amacıyla biyolojik arıtma sistemlerini iyileştirmede başarıyla kullanılabilmektedirler. Kompakt bir yapıya sahip olmaları ve işletmedeki yüksek esnekliği nedeniyle jet loop biyoreaktörler (JLB) gibi yeni prosesler özellikle oldukça kirli atıksuların biyolojik arıtımı için yüksek arıtma verimi ve düşük maliyet çözümü sunmaktadırlar. Oksijen temin hızı ise aerobik prosesin verimini belirler. JLB basit inşa ve işletme, düşük ilk yatırım ve işletme maliyeti, iyi seviyede gaz dispersiyonu yüksek karışım ve kütle transfer performansı ve nispeten düşük enerji gereksinimleri gibi birçok avantaja sahiptir. Bu çalışmada atıksu arıtımında kullanımı giderek yaygınlaşan JLB'lerin kütle transfer özellikleri ve arıtımda sundukları yüksek verimlerin sebepleri üzerine bir araştırma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
With growing industrialization and density of population, the selection of treatment processes has become more and more important because of the stringent discharge limits. In order to meet these limits, the existing treatment plants have to be modified or replaced with the novel reactors. In the aerobic bioprocesses, oxygen transfer is essential for the performance of the system. Any shortage of oxygen drastically affects the process performance negatively. The oxygen transfer also effects metabolic activity, process efficiency and energy cost. Therefore, oxygen transfer is important and frequently a rate limiting step for aqueous bioprocesses. Jet aerator systems have been used successfully to upgrade biological treatment plants to meet increased loads and ever tightened legislations. Due to their compactness, and high flexibility in operation, the new processes like jet loop bioreactors (JLB) show a large potential for high removal efficiency and significant cost reduction in particular for the biological treatment of highly polluted wastewater. The rate of oxygen delivery determines the efficiency of aerobic processes. The JLBs have many advantages such as simple construction and operation, low investment and operational costs, fine gas dispersion, high mixing and mass transfer performance and relatively lower power requirements.