Tavuk işleme sanayii atık sularının elektrokoagülasyon metodu ile arıtımı
Treatment of poultry slaughterhouse wastewaters by electrocoagulation method
  1. Tez No: 177815
  2. Yazar: SERKAN BAYAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YALÇIN ŞEVKİ YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Kimya Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Chemistry, Chemical Engineering, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tavuk isleme sanayi atıksuları, Elektrokoagülasyon, Alüminyum elektrot, Poultry Wastewater, Electrocoagulation, Aluminum Plate Electrode
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalısmada tavuk isleme sanayi atıksularının elektrokoagülasyon metodu ile arıtımı incelenmistir. Sistem kesikli ve sabit akım modunda çalıstırılmıs olup alüminyum plaka elektrotlar kullanılmıstır. KO giderimi üzerine karıstırma hızı, baslangıç pH'sı ve akım yogunlugunun etkileri arastırılmıstır. Karıstırma hızının çok etkin bir parametre olmadıgı görülürken çalısılan aralıkta 150 dev/dak en uygun degerdir. Diger taraftan umuldugu üzere sistem performansı üzerinde baslangıç pH'sı etkin bir parametredir ve baslangıç pH'sının 3-5 aralıgında tutulması yüksek KO giderme verimleri elde edilebilmesini saglamaktadır. Örnegin atıksuyun baslangıç pH'sı 3 oldugunda 1.0 mA/cm2'lik akım yogunlugunda sistem %85'lik KO giderme verimine 20 dakikada ulasmaktadır. Bu sırada sistem 2.14 kwh/m3enerji tüketmektedir. Akım yogunlugunun artısı ise sistemin daha yüksek enerji tüketmesine sebep olmaktadır. Sistemin isletilmesi sırasında maliyet avantajının saglanabilmesi için birim elektriksel yükün 30 F/m3 `ü asmamasına dikkat edilmelidir.
Özet (Çeviri)
In this work, treatment of poultry slaughterhouse wastewater (PSW) by electrocoagulation (EC) method with aluminum plate electrodes has been investigated. System was operated in batch and galvonostatic mode. Stirring speed does not have a considerably effect on COD removal efficiency but its optimum value is 150 rpm, within the investigated range (100-250 rpm). On the other hand, initial pH of the wastewater is an effective parameter on COD removal efficiency as it would be expected when initial pH of the wastewater is in the range 3-5 its possible to obtain higher COD removal rates, for example when the initial pH of wastewater equals to 3 and current density is 1 mA/cm2 system gives 85% COD removal rate in 20 minutes. Meanwhile system consumes 2.14 kwh/m3 of energy. Increasing the current density has led to higher energy consumption .For providing the cost effectiveness; charge loading does not exceed the 30 F/m3.