Deri endüstrisinde kireçlik sıvısının yeniden kullanımının mikroorganizma sayısı üzerine etkileri
The effect of reusing liming floats on the number of mcroorganisms in the industry
  1. Tez No: 177834
  2. Yazar: ECE KEÇİCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİNNUR MERİÇLİ YAPICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kireçlik prosesi, kireçlik sıvısının yeniden kullanımı, bakteri ve fungus sayısı, Liming process, reuse of liming floats, number of bacteria and fungi
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tezde, kıl giderme ve kireçlik sıvısının her defasında eksilen maddeleri tamamlanarak 10 kez kullanımı sonucunda her bir tekrardan alınan islem sıvısında toplam aerobik mezofil, proteolitik ve lipolitik bakteri ve aerobik spor ile toplam aerobik fungus, proteolitik ve lipolitik fungus sayılarının tespit edilmesi amaçlanmıstır. Çalısmada materyal olarak olarak 10 adet büyükbas sığır ham derisi kullanılmıstır. Deriler hem antimikrobiyal maddeli hemde antimikrobiyal maddesiz islenmislerdir. Arastırmada antimikrobiyal madde olarak ticari bir preparat olan Busan 30WB adlı bir bakterisid ile Busan 85 adlı bir fungisid kullanılmıstır. Bu iki ticari preparat karıstırılarak yumusatma isleminin baslangıcında yumusatma sıvısına ilave edilmistir. Çalısmada kireçlik sıvısı tekrarlı olarak kullanıldığından kireçlik sıvısında kalan zırnık ve kireç miktarları tayin edilmis ve eksilen bu maddelerin miktarları yeniden kullanılacak olan kireçlik sıvısına ilave edilmistir. Bununla birlikte mikrobiyal gelisimin değerlendirilmesi için kireçlik sıvılarının içerdiği tuz miktarı tayin edilmistir. Kıl giderme ve kireçlik prosesi sonunda her defasında islem sıvılarından örnekler alınmıstır. Alınan örneklerde %0, %5, %10 tuz konsantrasyonlarında toplam aerobik mezofil bakteri, proteolitik ve lipolitik bakteri ile aerobik spor sayımı yapılmıstır. Bununla birlikte aynı tuz konsantrasyonlarında toplam aerobik fungus, proteolitik ve lipolitik fungus sayımı da yapılmıstır. Antimikrobiyal madde kullanılarak yürütülen arastırma sonuçlarına göre belirtilen tuz konsantrasyonlarında 1. örnekten 10. örneğe kadar belirli düzeyde bakteri gelisimi tespit edilmistir. Buna göre 1. örnekten 10. örneğe kadar toplam aerobik mezofil bakteri sayıları ve aerobik spor sayıları sırasıyla 2,0x101 ile 3,9x102 kob/mL (koloni olusturan birim) ve 1,0x101 ile 1,6x102 kob/mL değerleri arasında tespit edilmistir. Bununla birlikte proteolitik bakteri sayıları ve lipolitik bakteri sayıları sırasıyla 1,0x101 ile 3,8x102 kob/mL ve 1,0x101 ile 5,4x102 kob/mL değerleri arasında bulunmustur. Özellikle %5 tuz konsantrasyonunda proteolitik ve lipolitik bakteri sayıları diğer bakteriyal gruplara göre biraz daha yüksek bulunmustur. Arastırmada tüm tuz konsantrasyonlarından elde edilen fungus sayılarının bakteri sayılarına göre daha yüksek bulunması önemli bir bulgu olarak kabul edilmistir. Buna göre 1. örnekten 10. örneğe kadar toplam aerobik fungus sayıları 1,0x101 ile 2,8x103 kob/mL, proteolitik fungus sayıları 1,0x101 ile 1,2x103 kob/mL, lipolitik fungus sayıları ise 1,0x101 ile 3,5x103 kob/mL değerleri arasında tespit edilmistir. Çalısmada tuz konsantrasyonları dikkate alındığında ise hem bakteriyal hem de fungal gruplarda %10 tuz konsantrasyonunda diğer tuz konsantrasyonlarına göre sayısal değerler daha düsük bulunmustur.
Özet (Çeviri)
In this study by repeating the unhairing and the liming process on ten occasions it was established that on each occasion total of aerobic mesophile, proteolytic, lipolytic bacteria and aerobic spores with total of aerobic fungi, proteolytic and lipolytic fungi were present in the process fluids. In study 10 cattle hide domestic skin was used as a material. Skins were processed with antimicrobial substance and without antimicrobial substance. In research Busan 30WB bactericide and Busan 85 fungicide, a commercial preparation, used as an antimicrobial substance. Combination of these 2 commercial preparation added to soaking floats at the beginning of soaking process. In study because liming float used repetitive, remaining arsenic in liming float and quantity of lime determined and diminishing of these substances added to liming float which will be reused. Furthermore, evaluation of microbial development salt quantity determined in liming floats. At the end of unharing and liming process, proceeding floats samples taken at every turn. In samples the total numbers of the aerobic mesophile, proteolytic and lipolytic bacteria were determined in salt concentration of 0%, 5% and 10%. The total numbers of the aerobic fungus, proteolytic and lipolytic fungus were determined in the same salt concentrations. In research based on the use of antimicrobial substances the salt concentration of samples 1-10 indicated the presence of bacteria at a certain level. Accordingly, samples 1-10 the total aerobic mezophile bacteria count of between 2,0x101 and 3,9x102 cfu/mL the aerobic spores count beyond the second sample registered between 1,0x101 and 1,6x102 cfu/mL. Proteolytic bacteria count registered at between 1,0x101and 3,8x102 cfu/mL, while, lipolytic bacteria count registered between 1,0x101 and 5,4x102 cfu/mL. Especially in 5% salt concentration the number of proteolytic and lipolytic bacteria higher when compared to other bacterial groups. Research yielding a higher fungi count than that of bacteria in whole salt concentration and accepted as an important finding. Accordingly, samples 1-10 yielded the total aerobic fungus presence ranging between 1,0x101 and 2,8x103 cfu/mL, proteolytic fungus ranging between 1,0x101 and 1,2x103 cfu/mL, and lipolytic fungus ranging between 1,0x101 and 3,5x103 cfu/mL. In study when salt concentration taken into consideration, in 10% salt concentration both groups of bacterial and fungal numerical values determined as lower compared to other salt concentrations.