Bazı anura türlerinde mevsim ve üreme periyotlarındaki değişikliklerin kan paramatreleri üzerine etkileri
The effects of changes in seasonal and reproduction periods on blood parameters in some anura species
  1. Tez No: 177835
  2. Yazar: FATMA DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT TOSUNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Hematoloji, Zooloji, Biology, Hematology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Bufonidae, Ranidae, B. bufo, B. viridis, R. ridibunda, R. dalmatina, Anura, Eritrosit, Hemoglobin, Hematokrit, Ortalama Eritrosithacmi, Ortalama eritrosit hemoglobini, Ortalama hemoglobin konsantrasyonu, B. bufo, B. viridis, R. ridibunda, R. dalmatina, Bufonidae, Ranidae, Anura, Erythtocyte, Hemoglobin, Hematocrit, Mean red blood cell volume (MCV), Mean cell hemoglobin (MCH), Mean cell hemoglobin concentration (MCHC)
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalısmanın amacı; Çanakkale ve civarından farklı dönemlerde yapılan arazi çalısmalarında Anura'ya ait dört türde; (B. bufo, B. viridis, R. ridibunda, R. dalmatina) toplam 99 (37 ??; 41 ??; 19 hermafrodit) örnekte mevsimsel, cinsiyet ve üreme periyotlarındaki değisikliklerin; eritrosit sayısı, hemoglobin, ortalama eritrosit hacmi (OEH), ortalama eritrosit hemoglobini (OEHb), ortalama eritrosit hemoglobin konsantrasyonu (OEHbK) ve hematokrit değerleri üzerine olan etkilerinin karsılastırmalı olarak incelenmesidir. Ayrıca karasal ve sucul anur türleri arasında kan parametrelerine ait benzerliklerin ve farklılıkların ortaya konulması amaçlanmıstır. Eritrosit sayımı Neubauer Hemositometresi kullanılarak yapılmıstır. Hemoglobin tayini için; Sahli metodu kullanılmıstır. Hematokrit tayini için; Elektro-mag M18 mikrohematokrit santrifüj cihazı kullanılmıstır. Hematokrit tüpler 5 dakika 2000 rpm'de santrifüj edilmistir. Ortalama eritrosit hacmi (OEH), ortalama eritrosit hemoglobini (OEHb) ve ortalama eritrosit hemoglobin konsantrasyonu (OEHbK), sonuçlardan matematiksel olarak hesaplanmıstır. Tüm örneklerde üreme döneminde eritrosit sayılarının, erkek bireylerde disilere oranla daha fazla olduğu tespit edilmistir. Bufonidae familyası üyelerinde hematokrit, hemoglobin ve eritrosit değerleri Ranidae familyasına oranla daha yüksek bulunmustur.
Özet (Çeviri)
This dissertation aims at studying a which; total 99 (37 ??; 41 ??; 19 hermaphrodite) samples belong to four Anura species (B. bufo, B. viridis, R. ridibunda, R. dalmatina) collected from Çanakkale province and vicinity; on Mean cell hemoglobin (MCH), Mean red blood cell hemoglobin (MCV), Mean cell hemoglobin concentration (MCHC), erythtocyte count, hemoglobin concentration and hematocrit parameters effects in various seasonal, sexual and reproduction periods in a comparative manner. This dissertation also aims at and looking at the similarities and differences of blood parameters between aquatic and terrestrial anur species. The erythrocyte number, hemoglobin and hematocrit were done respectively using; Neubauer hemocytometer, Sahli methods, Electro-Mag M18 microhematocrit santrifuge. Hematocrit tubes were santrifuged for 5 minutes 2000 rpm. MCV, MCH and MCHC were calculated mathematically. We have seen that in all the samples used male erythrocyte is more than female eryhtrocyte during coupling periods, hematocrit, hemoglobin and erythtocyte values are much higher in the Bufonidae family than the Ranidae family.