Salvia crypthanta montbret and auchr ex bentham ve Salvia pomifera L. türlerinin metanol, etanol ekstrelerinin ve uçucu yağlarının antibakterial, antifungal ve antitüberküloz aktivitelerinin tayini
Determining antifungal, antibacterial and antituberculosis activity of methanol, ethanol extracts and volatile oils of Salvia crypthanta montbret and auchr ex bentham ve Salvia pomifera L. species
  1. Tez No: 177879
  2. Yazar: ÖZLEM KIZILKEÇİLİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TÜLİN AŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Salvia pomifera, Salvia, Lamiceae, mikobakterium tuberculosis, uçucu yag, Salvia pomifera, Salvia, Lamiceae, Mycobacterium tuberculosis, essential oil
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Türkiye Lamiaceae (Labiatae) familyası ile ilgili çok önemli bir gen merkezidir. Türkiye de 45 cins, 546 tür ve 730 taksa ile temsil edilir. Salvia cinsi Mentheae takımının Nepetoideae alt familyasına aittir. Salvia Türkiye de %50 si endemik olan 89 türe ait 94 takson ile temsil edilir. Salvia cryptantha Kusadası Aydın, Salvia pomifera Ankara Bilkent mevkiinden toplanarak metanol, etanol ve uçucu yaglarının antimikrobial antitüberküloz aktivitelerine bakıldı. Aynı zamanda hidrodistilasyonla elde edilen uçucu yaglarında antimikrobial ve antitüberküloz aktivitelerine bakıldı. Salvia türleri için karakteristik olan 1,8cineol Salvia cryptantha için %16.7, Salvia pomifera da ise %40 ile en fazla bulunan bilesiktir. Bununla birlikte Salvia crypthanta da %21.4 viridflorol tespit edilmistir. Her iki bitkinin uçucu yagları metanol ve etonol ekstresine göre daha fazla antifungal aktivite göstermistir. Özelikle S.cryptantha'nın uçucu yagları gram negatif bakteriler olan K.pnemonia ve E.coli üzerinde dikkate deger aktivite göstermistir. S.pomifera'nın metanol ekstresi Proteus vulgaris ve Staphylococcus aureus üzerinde aktivite göstermis ve MIK degerleri 6,75 mg/ml'dir. Salvia pomifera'nın metanol ekstresi antitüberküloz aktivitesi göstermistir. Aktivite tayini Bactec-MGIT yöntemi kullanılarak yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
Turkey is a very important gene source for Lamiaceae (Labiatae) family. Lamiaceae is represented with 45 genus and 546 species in Turkey. The genus Salvia belongs to subfamily Nepetoideae of Mentheae ordo. It is represented with 94 taxa belong to 89 species %50 of which are endemic. Antimicrobial and antituberculosis activities of the volatile oils, methanol and ethanol extracts of Salvia cryptantha from Kusadası/Aydın and Salvia pomifera Bilkent/ Ankara was studied. At the same time, antimicrobial and antituberculosis activities of the essential oils obtained by hydrodistilation was studied.% 1,8cineol which is typical for Salvia species %16,7 in Salvia cryptantha, Salvia pomifera gave %40 which more than the other compounds Meanwhile Salvia crypthanta gave %21.4 viridflorol The essential oils of both plants were found to have moderate high antifundal activity in comparision with methanol and ethanol extracts. Especially, the volatile oils of Salvia crypthanta show noteworthy activity on gram negative bacteries such as K.pnemonia and E.coli. Methanol extracts of Salvia cryptantha and Salvia pomifera show activity on Proteus vulgaris, Klebsiella pnemonia and their MIK value is 5mg/ml. Methanol extract of Salvia pomifera has shown antituberculosis activity. Activity indication was done by using Bactec-MGIT method.