A simulation tool for the comparison of the number portability solutions
Numara taşınabilirliği çözümlerinin karşılaştırılması için simulasyon aracı
- Tez No: 177915
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZİYA PERDAHÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Numara Tasınabilirliği, Numara Tasınabilirliği Çözümleri, Simülasyon, Number Portability, Number Portability Solutions, Simulation
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Işık Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Numara Tasınabilirliği, telekomünikasyon sektöründeki rekabeti artırıcı etkisinden dolayı öneme sahiptir. Bu çalısma Numara Tasınabilirliği kavramını ve Numara Tasınabilirliği'ni kurmada ve yönetmede kullanılan çözümleri ekonomik ve teknik açıdan incelemeyi ve karsılastırmayı hedeflemektedir. Bu bağlamda bazı ülkelerdeki uygulamalar da incelenmistir. Numara Tasınabilirliği'nin üç türü mevcuttur. Bunlar Coğrafi Tasınabilirlik, Servis Tasınabilirliği ve Servis Sağlayıcı Tasınabilirliği'dir. Bu çalısma Servis Sağlayıcı Tasınabilirliği üzerinde yoğunlasmıstır. Servis Sağlayıcı Tasınabilirliği'nin üç türü mevcuttur. Bunlar, Coğrafi Olmayan Numara Tasınabilirliği, Coğrafi Numara Tasınabilirliği ve Mobil Numara Tasınabilirliği'dir. Günümüzde Numara Tasınabilirliği çözümleri On-Switch çözümler ve Off-Switch çözümler olarak ikiye ayrılmaktadır. On-Switch çözümler ?leri Doğru Yönlendirme, Çağrı Geri Düsürme çözümlerinden olusurlar. Off-Switch çözümler ise Bırakma Sorgulaması ve Tüm Çağrıların Sorgulanması çözümlerinden olusmaktadır. Bu dört çözüm gelistirdiğimiz bir simülasyon aracı ile karsılastırılmıstır. Simülasyon aracından elde edilen sonuçlar analiz edilmis ve değerlendirilmistir.
Özet (Çeviri)
Number Portability is a very important instrument for competition in telecommunication sector. This study aims to investigate Number Portability and the solutions for constructing and managing Number Portability from the point of technical and economical aspects. Also, other applications of Number Portability in some countries have been examined. There are three types of Number Portability, which are Service Portability, Service Provider Portability, and Geographic Portability. This study has emphasized on Service Provider Portability. There are three types of Service Provider Portability which are non-Geographic Number Portability, Geographic Number Portability, and Mobile Number Portability. Nowadays, the solutions, which are used for Number Portability, are On-Switch solutions and Off-Switch solutions. On-Switch solutions consist of Onward Routing solution and Call Drop Back solution. Off-Switch solutions consist of Query on Release solution and All Call Query solution. A simulation tool was developed and applied to compare these four solutions. The results obtained from the simulation tool have been analyzed and evaluated.