Tabaklama ve sonrası yaş işlemlerde mikrobiyal yükün tespiti üzerine bir araştırma
Research on determination of microbial numbers in tanning and post-tanning process
- Tez No: 177930
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BİNNUR MERİÇLİ YAPICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: krom tabaklama, tabaklama sonrası islemler, mikroorganizmasayısı, chrome tanning, post tanning processes, microbial numbers
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu tezde, krom tabaklama, nötralizasyon, retenaj-yağlama-boyama islemleri sonundaaerob bakteri, spor ve fungus sayılarının tespit edilmesi amaçlanmıstır.Arastırmada materyal olarak 10 adet yerli ırk koyun ham derisi kullanılmıstır. Derilertabaklamaya kadar bakterisidli ve bakterisidsiz olarak islenmislerdir. Tabaklama prosesi isehem fungisidli hem de fungisidsiz olarak yapılmıstır. Bakterisid olarak etkin maddesikuarternar amonyum, fungisid olarak da etkin maddesi benzothiazole olan ticari bir bilesikkullanılmıstır. Krom tabaklama, nötralizasyon, retenaj-yağlama-boyama islemleri sonundaislem sıvılarından örnekler alınarak %0, %5, %10, tuz konsantrasyonlarında genel fungus,proteolitik ve lipolitik fungus sayımları yapılmıstır. Ayrıca aynı tuz konsantrasyonlarındatoplam aerobik mezofil, proteolitik ve lipolitik bakteri sayımları ile aerob spor sayımıyapılmıstır.Bakterisidli ve fungisidli arastırma sonuçlarına göre belirtilen tuz konsantrasyonlarındave islem basamaklarında herhangi bir bakteriyal gelisim olmamıs ancak belirli oranlardafungus gelisimi gözlenmistir. Buna göre krom tabaklama ve nötralizasyondaki genel fungussayıları 1,1x101 ile 7,0x101 kob/mL değerleri arasında tespit edilirken, retenaj-boyamayağlamasonunda genel fungusa rastlanmamıstır. Bununla birlikte proteolitik ve lipolitikfunguslar retenaj-boyama-yağlama islem basamakları dahil tüm islem basamaklarında gelisimgöstermis ve proteolitik fungus sayıları 1,1x101 ile 8,0x101 kob/mL değerleri arasında,lipolitik fungus sayıları ise 1,0x101 ile 7,0x101 kob/mL değerleri arasında tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine the numbers of the aerob bacteria, spores andfungi at the end of the process floats of chrome tanning, neutralization, retanning-fatliquoringdyeing.Ten raw domestic sheep skins were used in the study. Skins were processed withbactericide and without bactericide until the tanning process. Tanning process was conductedwith fungicide and without fungicide. A commercial compound of quaternary ammonium wasused as bactericide and a commercial compound of benzothiazole as fungicide. Samples weretaken from the process water at the end of chrome tanning, neutralization, retanning-dyingfatliquoringprocesses and the general numbers of fungi, proteolytic and lipolytic weredetermined in salt concentrations of 0%, 5% and 10%. Moreover, the total numbers of aerobicmesophile, proteolytic and lipolytic bacteria were determined along with those of the aerobspores in the same salt concentrations.According to the research result with bactericide and fungicide, no bacterial growth wasdetected in the aforesaid salt concentration, yet some certain amount of fungus growth wasdetected. Whereas the general numbers of fungi in the chrome tanning and neutralization weredetermined to be between the values 1,1x101 and 7,0x101 cfu/mL, there was detected nogeneral fungi after retanning-dyeing-fatliquoring; besides, proteolytic and lipolytic fungigrowth were detected in all process steps including retanning-dyeing-fatliquoring and thenumbers of the proteolitic fungi were determined to be between the values 1,0x101 and8,0x101 cfu/mL and those of lipolytic fungi to be between the values 1,0x101 and 8,0x101cfu/mL.