Sarpa (Sarpa salpa L. 1758) balığı avcılığında kullanılan sade alamana ağlarının seçiciliği
The selectivity of gill nets used in the salema fishery
- Tez No: 177929
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR ÖZEKİNCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Seçicilik, Ağ göz açıklığı, Sarpa, Çanakkale, Alamana ağları, Selectivity, Mesh size, salema, Canakkale, GillnetsThe
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 37
Özet
Bu çalışmada, 50-56-60 ve 64 mm ağ göz açıklığına sahip alamana ağlarının seçiciliközellikleri belirlenmiştir. Çalışmamız Ekim 2005-Aralık 2006 tarihleri arasında Çanakkale ilsınırları içinde Seddülbahir ile Kabatepe Limanı arasındaki bölgede gerçekleştirilmiştir.Ağların seçiciliğinde Holt (1963) tarafından geliştirilen tahmin yönteminden yararlanılmıştır.50-56-60 ve 64 mm ağ göz açıklığındaki ağlarla yakalanan sarpa balıklarının optimumyakalama boyları sırasıyla 20,25 - 22,68 - 24,30 ve 25,92 cm olarak bulunmuştur.Çanakkale bölgesinde, sarpa balıklarının ilk üreme boyu ile avcılıkta kullanılan 50-56-60 ve 64 mm'lik ağların optimum yakalama boyları karşılaştırılmıştır. Buna göre, bu dört ağınsarpa stokları üzerinde bir av baskısı oluşturmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, gill nets which have 50-56-60 and 64 mm mesh size were determinate thecharacteristics of their selectivity. The study was carried out between October 2005 and 2006December. Selection method developed by Holt (1963) was used to find the selectivityparameters of the gill nets.The optimum catch lengths of salema were estimated 20,25 - 22,68 - 24,30 and 25,92 cmfor 50-56-60 and 64 mm mesh size, respectively. Common selection factor and standarddeviation were determinate as 4,050 and 2,018 respectively.Lengths at first maturity of salema in Canakkale were compared with the optimumcatching lengths of the monofilament gill net. Gill nets 50-56-60 and 64 mm mesh size do notcause the over fishing on the salema population.