Zonguldak kent merkezi atmosferik partikül madde kirliliğinin; PM2,5 ve PM10 boyut dağılımı, kaynak ve metalik kompozisyon temelinde incelenmesi
The investigation of particulate matter pollution in Zonguldak city center, based on PM2,5 and PM10 size distribution, origin and metalic composition
  1. Tez No: 177952
  2. Yazar: PINAR SÜREN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LOKMAN HAKAN TECER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: PM2.5 ve PM10 karakterizasyonu / elementel komozisyon / faktör analizi / Zonguldak, PM2.5 and PM10 characterization / elemental composition / factor analysis / Zonguldak
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalısmada Aralık 2004 ? Ekim 2005 döneminde Zonguldak `taki PM2.5 ve PM2.5-10 partiküllerin kütle ve iz element konsantrasyonları incelenmistir. PM2.5, PM2.5-10 ve PM10 ortalama kütle konsantrasyonları sırasıyla; 29.38 ?g/m3, 23.85 ?g/m3 ve 53.72 ?g/m3' tür. PM2,5 partiküllerin kıs ve yaz sezonu ortalamaları sırasıyla 34.17 ?g/m3, 25.03, PM10 partiküllerin kıs ve yaz sezonu ortalamaları ise 63.59 ?g/m3, 41.83 ?g/m3' tür. Her iki partikül grubunda da ısınma mevsiminde yaza göre daha yüksek konsantrasyonlar gözlenmistir. PM elementel kompozisyonları (Al, Si, Ca, Fe, Ti, Mg, Zn, Pb, S, K, Mn, Cu, Ni, Cr) XRF yöntemiyle belirlenmistir. PM10 partiküllerdeki konsantrasyonları ng/m3 olarak sırasıyla 590.61, 1358.22, 1187.80, 405.39, 58.18, 159.53, 84.63, 19.75, 1132.57, 408.69, 19.64, 120.70, 5.89, 7.47' dir. Çalısma periyodu ortalamalarına göre Pb, Zn ve S elementlerinin ince partiküllerde; Mg, Fe, Al, Ca, Ti, Si elementlerin kaba partiküllerde daha yogun bulundugu, Ni, Cr, Cu, K ve Mn elementlerinin ise iki partikül boyutunda yakın konsantrasyonlarda bulundugu tespit edilmistir. Karasal zenginlesme degerlerine göre S, Cu, Pb, Zn, Ni ve Cr elementlerinin hem ince hem de kaba partiküllerde en çok zenginlesen elementler oldugu tespit edilmistir. Karasal zenginlesme ve faktör analizleri PM metal kompozisyon kaynagının daha çok antropojenik oldugunu göstermistir. nce partiküllerde Si-Al- Ca-Fe-Ti-Mg elementlerinin yerkabugu, toprak ve deniz; Zn-Pb-S-K-Mn elementlerinin trafik; Cu-Ni-Cr elementlerinin kentsel ısınma ve endüstri kaynaklı oldugu tespit edilmistir. Kaba partiküllerde Fe-Ca-Ti-Mg-Al-K-Mn elemetlerinin yerkabugu, toprak ve deniz; Cu-Ni-Cr-Zn elemetlerinin kentsel ısınma ve endüstri; Pb-S-Si elementlerinin ise trafik kaynaklı oldugu tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
In this work, the total weight and metal concentration of PM2.5 ve PM2.5-10 has been measured during December 2004 to October 2005. During this study period, the average mass concentration of PM2.5, PM2.5-10 and PM10 was found as 29.38 ?g/m3, 23.85 ?g/m3 and 53.72 ?g/m3 respectively. The average mass concentration in heating seasons and in summer time was found 34.17 ?g/m3, 25.03 for Pm2,5 and 63.59 ?g/m3, 41.83 ?g/m3 for PM10. Both of fine and coarse particles concentration was higher in heating seasons than in summer time. Elemental concentration of PM (Al, Si, Ca, Fe, Ti, Mg, Zn, PB, S, K, Mn, Cu, Ni, Cr) was determined by XRF technique. Average values of elements for PM10 particles are found 590.61, 1358.22, 1187.80, 405.39, 58.18, 159.53, 84.63, 19.75, 1132.57, 408.69, 19.64, 120.70, 5.89, 7.47 as ng/m3. During the study period Pb, Zn and S were higher in fine particles; Mg, Fe, Al, Ca, Ti, Si were higher in coarse particles. Ni, Cr, Cu, K ve Mn were nearly same in both of fine and coarse particles. According to enrichment values S, Cu, Pb, Zn, Ni and Cr were enriched in both of fine and coarse fractions of aerosols. The statistical treatment of the data set using enrichment factor (EF) and Factor analysis (FA) point out that the heavy metals are mainly enriched due to anthropogenic effects.. Factor analysis (FA) point out that for PM2,5 Si-Al- Ca-Fe-Ti-Mg were emitted from natural crustal and marine sources, Zn-Pb-S-K-Mn emitted from traffic source, Cu-Ni-Cr were emitted from domestic heating and industrial sources; for PM2,5-10 Fe-Ca-Ti-Mg-Al-K-Mn were emitted from natural crustal and marine sources, Cu-Ni-Cr-Zn domestic heating and industrial sources, Pb-S-Si were emitted from traffic sources.