Sanayi ve nüfus ilişkisi bağlamında 1980 sonrası Ereğli'nin kentleşme süreci
Ereğli's post-1980 urbanization process within the context of the relationship between industry and population
  1. Tez No: 489132
  2. Yazar: AHMET İLHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAADET AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Göç ve Kentleşme İlişkisi, Kent Mekânı, Kentleşme Süreci, Kent Makroformunun Biçimlenişi, Ereğli, The relationship between migration and urbanization, urban space, urbanization process, formation of city macroform, Ereğli
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Kent mekânında toplumsal, ekonomik ve siyasal değişimlerin yarattığı gelişmeler kentleşme sürecini belirlemektedir. Göç ve kentleşme ilişkisi, bir zincirin halkaları gibi birbirine bağlılığı ifade etmektedir. Kentleşmenin sanayileşmeye koşut biçimde farklılaştığı evrede, göçlerin etkisi yadsınamaz bir gerçekliktir. Bu bağlamda sanayi ve nüfus ilişkisi, göç ve kentleşme olguları çerçevesinde ele alındığı takdirde bu olguların temellendirilmesini zorunlu kılmaktadır. Dolayısıyla çalışmada yapılan kuramsal irdelemelerle kentleşmenin toplumsal boyutu göç, ekonomik boyutu ise sanayileşme olarak kabul edilmiştir. Çalışma bu kapsamda Ereğli'nin 1980 sonrası kentleşme sürecini sanayi ve nüfus ilişkisi bağlamında analiz etmeye yöneliktir. Çalışmada bir ağır sanayi kenti olan Ereğli'nin yaşadığı kentleşme deneyimi sosyoekonomik unsurlarla açıklanmaktadır. Çalışmanın araştırma kısmında mahalle muhtarları ve belediye meclis üyeleri ile yarı yapılandırılmış görüşme uygulanmış, Ereğli kent makroformunun biçimlenişi analiz edilerek hipotezler test edilmiştir. Ereğli'nin tersine göçlerle de değişen nüfus yapısı ve neoliberal politikalardan etkilenme düzeyi çalışmada değinilen diğer unsurlar olmuştur. Ulaşılan sonuç ise Ereğli'nin kentleşme sürecinin 1980'lerde göç alarak, 2000'li yıllarda net göç hızı yavaşlayarak devam ettiği ve giderek bir emekli kenti sayılmaya başladığıdır.
Özet (Çeviri)
The developments created by social, economic and political changes in urban space determine the urbanization process. The relationship between migration and urbanization is like a chain of rings, which is a connection to each other. In a phase in which urbanization differs in parallel to industrialization, the effect of immigration is an undeniable reality. In this context, industrial and population relations, immigration and urbanization cases should be taken into consideration if these events are based on these facts. Therefore, the social dimension of urbanization is considered as migration and the economic dimension as industrialization. This study aims to analyze Eregli's post-1980 urbanization process in the terms of industry and population relations. In this study, the urbanization experience that Ereğli, a heavy industrial city, faced during this process is explained by socioeconomic factors. The data was collected via semi-structured interviews with neighbourhood mukhtars and aldermen. Furthermore, the hypothesis were tested by analysing the formation of Ereğli city macroform. In addition, Ereğli's changing population due to remigration and the level of neoliberal policies on the city were also mentioned in the study. Finally, the conclusion reached is that the migration-receiving urbanization process continued in 1980s, the net migration pace slowed down in 2000s and the city has gradually been a retired people's town.