Balıkesir-Bigadiç bor atıklarının flotasyon yöntemiyle zenginleştirilmesi çalışmaları
Enrichment studies of boron process wastes from Balıkesir-Bigadiç plant by flotation method
- Tez No: 177957
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İMDAT KADAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Bigadiç, bor, kolemanit, üleksit, köpük flotasyonu, atık, oleik asit, mikrodalga, aktiflestirici, üre
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalısmada, Eti-Bor A.S. Bigadiç isletmesi proses atıklarına köpük flotasyon yöntemi uygulanmıs ve kısmi bir geri kazanma saglanmıstır. Birinci asamada, ögütülen ve elenen atık örneklerine çesitli bastırıcı ve toplayıcı reaktifler esliginde geleneksel flotasyon testleri uygulanmıs ve bir basarı elde edilememistir. Ancak oleik asit toplayıcısının uygun bir toplayıcı oldugu saptanmıstır. kinci asamada atık örneklerine dogrudan ve aktiflestirici esliginde mikrodalgalar gönderilmis ve optimize edilmis flotasyon kosulları altında flotasyon testleri uygulanmıstır. Sonuç olarak % 17 verimle % 17 B2O3 konsantre ürün elde edilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, froth flotation technique was applied to wastes of Eti-Bor A.S. boron processing plant at Bigadiç in Turkey and a recovery of tailings was partially achieved. At first step, traditional flotation tests were carried out on grounded and sieved tailing samples in associated with various depressant and collector agents. In this step, no recovery has achieved, but it was established that oleic acid collector is suitable for oxide minerals. At second step, tailing samples were irradiated by microwaves both directly or together with urea activator and flotation tests were applied under optimized conditions. In result, a concentrate was obtained with a yield of 17 % and 17% B2O3 grade. Key Words : Bigadiç ,boron, colemanite, ulexite, froth flotation, waste, tailing, oleic acid, microwave, activator, urea.