Mutlak değer konusundaki kavram yanılgılarının belirlenmesi ve giderilmesi
Identification and solution of misconceptions about absolute value
- Tez No: 177969
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel Yöntem, Etkinlik Yöntemi, Matematik Egitimi, Mutlak Deger, Kavram Yanılgısı, Traditional Method, Efficiency Method, Mathematics Education, Absolute Value, Misconception
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Yapılan arastırmanın amacı; 10. sınıf ögrencilerinin mutlak deger konusuna iliskin hatalarının ve kavram yanılgılarının belirlenerek etkinlik yöntemi ile giderilmesidir. Çalısmanın evrenini Balıkesir ilindeki ortaögretim 10. sınıf ögrencileri, örneklemini ise Balıkesir Merkez Anadolu Teknik ve Teknik Lise ögrencileri olusturmustur (Ndeney=35, Nkontrol=32, Ntoplam=67). Çalısmada ölçme aracı olarak; ön test, son test ve akılda tutma testinden yararlanılmıstır. Ön test yardımıyla; ögrencilerin mutlak deger konusuna iliskin kavram yanılgıları tespit edilmistir. Çalısmanın devamında; mutlak deger konusu, deney grubu ögrencilerine etkinlik yöntemi ile kontrol grubu ögrencilerine ise geleneksel yöntem ile islenmistir. Etkinlik temelli ögretim sürecinde 15 farklı etkinlikten yararlanılmıstır. Etkinliklerin belirlenmesinde; çesitli arastırmalardan ve yeni matematik programına göre hazırlanmıs ders kitabından yararlanılmıstır. Deney ve kontrol grubuna yönelik ögretimin sonuçları, son test ve akılda tutma testi yardımıyla karsılastırılmıstır. Test sonuçları incelendiginde, etkinlik yöntemine göre dersin islendigi deney grubu ögrencileri ile geleneksel ögretim yönteminin uygulandıgı kontrol grubu ögrencilerinin son test ve akılda tutma testi puanları arasında deney grubu ögrencileri lehine anlamlı farklılık oldugu belirlenmistir. Bilgiyi olusturma sürecinde ögrenciyi aktif kılan, ögrenme sürecinin kavramsal problemler ve etkinlikler çerçevesinde organize edildigi etkinlik yönteminin mutlak deger konusunun ögrenilmesinde ve akılda kalmasında geleneksel yönteme göre daha etkili oldugu görülmüstür.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to identify the 10th grade students? mistakes about absolute value and by detecting the misconceptions dealing them with efficiency method. The universe of the study is the 10th grade students in Balıkesir and sample is the students of Balıkesir Merkez Anadolu Teknik and Teknik Lise (Nexperiment=35, Ncontrol=32, Ntotal=67). In the study, primary test, final test and keeping in mind tests are used as measuring devices. With the help of primary test, the students? misconceptions about absolute value are identified. Later, the absolute value subject is taught by using efficiency method to experimental group and by traditional method to control group. During the activity-based education process 15 different activities are used. To identify the activities; various researches and the new course book designed in accordance with the new mathematics program are used. The results of the experimental and control group education are compared by using final test and keeping in mind test. When the test results are examined there seemed a statistically significant difference between experimental group which received efficiency method education and control group which received traditional method in terms of test results of final and keeping in mind test. This statistically significant difference is in favor of experimental group. It?s observed that the efficiency method which activates students during knowledge building process and in which learning process is based on conceptual problems and activities is more useful in teaching absolute value subject and enhancing its possibility to be kept in mind when compared to traditional method.