I. dereceden bir bilinmeyenli denklem konusundaki öğrenci hatalarının analizi
Error analysis in equation
- Tez No: 177968
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜLYA GÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Denklem Çözümü, Degisken Kavramı, Denklemler Konusunun Ögretimi, Hata Analizi, Error, Solving Equation, Teaching Equation, The Concept of Variable
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Çalısmanın amacı ilkögretim ikinci kademedeki 7. ve 8. sınıf ögrencilerin I. Dereceden Denklemler konusundaki hatalarını belirlemektir. Çalısma 2006?2007 ögretim yılında Balıkesir ilinin Zagnos Pasa lkögretim Okulu, Karesi lkögretim Okulu ve 23 Nisan lkögretim Okulunda, 110 tane 7. sınıf ve 54 tane 8. sınıf ögrencisinin katılımıyla gerçeklestirilmistir. Tanı testi arastırmacı tarafından hazırlanmıstır. Testin Sperman-Brown formülüne göre güvenirligi 0.75 bulunmustur. Tanı Testi 164 kisilik çalısma gurubuna uygulanmıs ve elde edilen veriler nitel olarak analiz edilmistir. Sonuçlar ögrencilerin denklem çözmede, degiskenin anlamında ve esittir isaretinin anlamını kavramada literatüre benzer hatalara sahip olduklarını göstermistir. Ögrencilerin diger tarafa geçirirken isaret degistir ve esitligin her iki tarafına aynı islem yap kurallarını yeterince uygulayamadıklarını söyleyebiliriz
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the errors of elementary school students in the first degree equation. The study was carried out in Zagnos Pasa Elementary School, Karesi Elementary School and 23 Nisan Elementary School in Balıkesir by 110 seventh grade and 54 eighth grade students in 2006-2007. Diagnostic test developed by researcher. The reliability of the test has been found 0.75 by using Sperman-Brown Formula. Diagnostic test was employed to total students of 164 and obtained data were analyzed with qualitative methods. The results showed that students have errors at solving equation, the meaning of equation and understanding the meaning of ?=? sing with the same of literature. We can say that the rule of change side, change sing and do the same to both side don?t be applied enough by students.