Türkiye'de yetişen Ziziphora L. (Lamiaceae) taksonlarının moleküler sistematiği
Molecular systematics of Ziziphora L. (Lamiaceae) taxa distributed in Turkey
  1. Tez No: 177976
  2. Yazar: GÖRKEM DENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLENDAM TÜMEN, YRD. DOÇ. DR. EKREM DÜNDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Ziziphora, Lamiaceae, ITS, Moleküler Sistematik, Ziziphora, Lamiaceae, ITS, Molecular Systematic
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Ziziphora L. (Lamiaceae) cinsi ülkemizde Ziziphora clinopodioides Lam, Ziziphora capitata L., Ziziphora taurica Bieb, Ziziphora persica Bunge ve Ziziphora tenuior L. olmak üzere bes türle temsil edilmektedir. Ziziphora taurica; Ziziphora taurica subsp. cleonioides (Boiss.) ve Ziziphora taurica M. Bieb. subsp. taurica olmak üzere iki alt türe sahiptir. Ziziphora clinopodioides dısındaki tüm Ziziphora üyeleri tek yıllıktır. Çogunlukla aromatik özellik gösterirler. Bu özellikleriyle Anadolu' da halk arasında ?nane ruhu? gibi isimlerle çay olarak kullanılmaktadır. Bu sebepten dolayı birçok kimyasal çalısmaya da konu olmustur. Ziziphora cinsi türleri ülkemizde oldukça zengin bir yayılıs alanına sahiptir. Bu çalısmanın amacı Ziziphora cinsini olusturan Türkiye'deki taksonların filogenetik iliskilerini ve taksonomik pozisyonlarını net bir sekilde ortaya koymaktır. ITS (ITS1, ITS2 ve 5.8 geni) bölgesinin dizi analizi sonucu elde edilen bilgiler Paup 4.0 [1], BioEdit [2]ve Phyllip3.66 [3]gibi bilgisayar programları yardımıyla filogenetik agaç olusturmada kullanılmıstır. Elde edilen sonuçlar genel olarak morfolojik anahtarla uyum içerisinde çıkmıs ve Ziziphora cinsine ait türler yine kendi aralarında guplar olusturmuslardır. Van yöresinden toplanan Ziziphora taurica ssp. clenioides (E) örneginin morfolojik olarak diger Ziziphora taurica ssp. cleonioides örneklerinden olan farkı moleküler yöntemlerle de açıga çıkartılmıs ve bu örnegin bir alttür oldugunun düsünülmesini saglamıstır.
Özet (Çeviri)
The genus Ziziphora L. (Lamiaceae) is represented with 5 species and 6 taxa in Turkey?s flora as Ziziphora clinopodioides Lam, Ziziphora capitata L., Ziziphora taurica Bieb, Ziziphora persica Bunge ve Ziziphora tenuior L. Ziziphora taurica; consists of 2 subspecies as Ziziphora taurica subsp. cleonioides (Boiss.) ve Ziziphora taurica M. Bieb. subsp. taurica. Except Ziziphora clinopodioides, the other Ziizphora taxa are annual. They mostly show aromatic features. For this reason, they are used in folk medicine as tea in Anatolia. This make them important to be a source of many chemical studies. Taxa belog to Ziziphora are widely distrubuted in Turkey. The aim of the research is to determine the phylogenetic relationships and taxonomic positions of the taxa belong to Ziziphora which are distrubuted in Turkey. The obtained data by sequence analysing of ITS (ITS1, ITS2 ve 5.8 gene)region is used to constract phylogenetic tree by using Paup 4.0 [1], BioEdit [2]ve Phyllip3.66 [3]. The molecular results generally comfirm to the morphological data and Ziziphora species forms groups among themselves. Because of its morphological differences, Ziziphora clinopodioides (E) from Van province shows variability in clinopodioides group and this may be a new subspecies.