Karadeniz yöresi göknar meşcerelerinde aktüel kuruluşun optimal kuruluşa götürülmesi
Conversion of actual structure to optimal structure in fir stands of Black Sea region
- Tez No: 178212
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER SARAÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Current and Optimum Structures, Iterative Approach Method, Site Quality Degree, Goal Diameter
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Orman Hasılatı ve Biyometri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada Karadeniz yöresi göknar meşcerelerinin aktüel kuruluşlarının optimal kuruluşa götürülmesine ilişkin yöntem geliştirilmeye çalışılmıştır. Çalışmada, doğal ilişkiler kullanılarak iterasyon yöntemiyle, göknar meşcereleri optimum kuruluşa götürülmektedir. Bu amaçla, Ms Excel 2000'nin Visual Basic Application (VBA) Macro programlama dili kullanılarak, GOKOP isimli bir bilgisayar programı yazılmıştır. Programda, optimum kuruluşa her yaklaşımda aktüel ve optimum kuruluşa ilişkin çap dağılımları, karşılaştırma amacıyla bilgisayar ekranında gösterilmekte ve yeni bir iteratif yaklaşıma gerek olup olmayacağı sorgulanmaktadır. Optimum kuruluşa en yakın kuruluş elde edildiğinde yaklaşım işlemine son verilmektedir. Programda yaklaşım işlemi sonsuz kez tekrarlanabilmektedir. Programa girdi olarak, meşcerenin bonitet derecesi, amaç çapı, örnek alanın yüzölçümü ve örnek alanda ölçülen çap değerleri kullanılmaktadır. Her iteratif yaklaşım sonunda, aktüel ve optimum kuruluşlar ile meşcereden çıkması gereken ağaç sayıları, çap basamakları üst sınırına göre düzenlenen bir frekans tablosunda gösterilmektedir. Bu tablo istendiğinde bilgisayar çıktısı olarak da alınabilmektedir. ANAHTAR KELİMELER: AKTÜEL VE OPTİMAL KURULUŞLAR, TEKRARLI YAKLAŞIM YÖNTEMİ, BONİTET DERECESİ, AMAÇ ÇAPI.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been tried to develop a method of taking the current structures of Karadeniz region fir stands to the optimal structure. In the study, the fir stands are taken to the optimal structure with the help of iteration method which uses the natural relationsips. Fort his purpose, a computer program named as GOKOP has been written using the Visual Basic Application (VBA) Macro programming language of Ms Excel 2000. In the program, diameter distributions of current and optimum structures are displayed on computer screen in order to compare them at the end of each approach operation to optimum structure and it is interrogated whether a new iterative approach is going to be necessarily made or not. In the case that the structure nearest to the optimum is obtained, the approach operation is ended. In the program, the approach operation can be infinitely iterated. The inputs of the program are stand site quality degree, goal diameter, the area of sample plot and diameters at breast height measured in the plot. At the end of each iterative approach, the current and optimum structures and the numbers of trees necessary to be taken off the stand are presented in a frequency table arranged according to the upper limit of diameter classes. This table can be printed in the case that it is wished.