Türkiye Hippomarathrum link cinsinin taksonomik revizyonu
A taxonomic revision of the genus Hippomarathrum link in Turkey
  1. Tez No: 178292
  2. Yazar: HİLAL AY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, revizyon, Umbelliferae, Hippomarathrum, Bilacunaria, Cachrys, ISSR, Turkey, revision, Umbelliferae, Hippomarathrum, Bilacunaria, Cachrys, ISSR
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
? Hippomarathrum Link cinsinin sistematiği ile ilgili olarak yapılan son değisiklikleregöre, bu cinsin Güneybatı Asya ve Kafkasya bölgesinde yetisen Hippomarathrummicrocarpum, H. scabrum ve H. boissieri türleri Bilacunaria M. Pimen. & V.Tichomirov cinsine, Akdeniz bölgesinde yetisen H. crassilobum ve H. cristatumtürleri ise Cachrys L. cinsine aktarıldı. Antalya ve Muğla illerinden toplanan iki ayrıörneğin, Bilacunaria cinsinden bilim dünyası için yeni türler olduklarına (B.aksekiense sp. nov. ve B. anatolica sp. nov.) karar verildi. Bu çalısmada, ülkemizdedoğal olarak yetisen Bilacunaria ve Cachrys cinslerine ait taksonlar morfolojik,karyolojik, palinolojik, moleküler ve meyve anatomisi özellikleri bakımındanincelendi. Bilacunaria ve Cachrys cinslerinin daha kapsamlı betimleri yapılarak,cins tayin anahtarı düzenlendi. Yeni türlerin de dâhil edildiği bu cinslerin tür tayinanahtarları düzenlendi; habitat özellikleri, coğrafi yayılısları ve IUCN kategorilerideğerlendirildi. Taksonlara ait polenler ısık ve taramalı elektron mikroskobunda? (SEM) incelendi. Polenler perprolat ve subprolat tipte, striat-rugulatornamentasyonlu ve trikolpattır. Sitogenetik çalısmalar sonucundaTürkiyeFlorasında Hippomarathrum cinsi altında verilen bes taksondan dördünün (B.microcarpum, B. scabrum, C. crassilobum, C. cristatum,) kromozom sayısı 2n=22olarak tespit edildi.Türkiye Florasında Hippomarathrum cinsi altında verilen türlerin DNA'ları2XCTAB metodunun ve Qiagen izolasyon kitinin kullanılmasıyla izole edilerekISSR ve RAPD primerleri ile PCR yapılmıstır. Elde edilen veriler ısığındataksonların moleküler filogenetik analizleri gerçeklestirilmistir. Ayrıca morfolojik,palinolojik ve anatomik çalısmalardan elde edilen veriler, molekülerverilerdeolduğu gibi NTSYS-pc programında değerlendirilerek, taksonların nümeriksınıflandırmaya göre de filogenetik iliskilerini yansıtanfenogramlarıolusturulmustur.
Özet (Çeviri)
? According to the most recent modifications in the taxonomy of the genusHippomarathrum, taxa that grow in Southwest Asia and Caucasus, namelyHippomarathrum microcarpum, H. scabrum and H. boissieri were evaluated in thegenus Bilacunaria M. Pimen. & V. Tichomirov while the taxa that grow in theMediterranean province, namely H. crassilobum and H. cristatum, were evaluated inthe genus Cachrys L. It was concluded that the two different specimens collectedfrom Antalya-Akseki and Muğla-Seki are new species (Bilacunaria aksekiense sp.nov. and Bilacunaria anatolica sp. nov.) belonging to the genus Bilacunaria. In thisstudy, naturally growing Hippomarathrum Link taxa of Turkey were investigated? from the point of view of morphological, karyological, palynological and anatomyof fruit features. Identification keys to genera Bilacunaria and Cachrys werearranged with the more extensive descriptions of the taxa. Identification keys tothese species, including the new ones were constructed; habitat features,geographical distributions and IUCN categories of the species were evaluated.Pollens of the genera Bilacunaria and Cachrys were examined with light andscanning electron microscopes (SEM). Pollens were found to be the type perprolateand subprolate, tricolpate and their ornamentations were striate-rugulate.Cytogenetic studies revealed that, the chromosome number of the four taxa of thegenus Hippomarathrum in Flora of Turkey (H. microcarpum, H. crassilobum, H.cristatum, H. scabrum) were found as 2n=22.Related to molecular studies, DNAs of the taxa were isolated according to 2XCTABprocedure and Qiagen DNA Isolation Kit, and PCRs were conducted in the presenceof selected ISSR and RAPD primers. Phylogenetic analysis of the taxa wasperformed in the light of the data obtained. Numerical classification of the taxa,based on morphological, palynological and anatomical data, was also conducted.According to numerical taxonomy, genetic relationships of the taxa were alsodetermined via NTSYS-pc programme.