Diyarbakır koşullarında incir genetik materyalinin seleksiyonu ve tanımlanması
Selection and identification of fig genetic material under Diyarbakir conditions
  1. Tez No: 178331
  2. Yazar: MİKDAT ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYZİN B. KÜDEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: İncir Seleksiyonu, Genetik Kaynaklar, Diyarbakır Koşulları, Fig Selection, Genetic Resources, Diyarbakır Conditions
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 303
Özet
Bu araştırma, Diyarbakır'da incir genetik materyalinin seleksiyonu ve seçilen tiplerin karakterlerinin tanımlanması amacıyla 2006 ve 2007 yıllarında yürütülmüştür. Tartılı derecelendirme yöntemine göre üstün puan alan 42 incir tipi seçilmiştir. Bu tiplerin fenolojik, morfolojik ve pomolojik özellikleri ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Bu tiplerden 21-05-045 Zapi9 ve 21-06-058 Zapi17 tipleri meyve ağırlığı, meyve şekli, boyun uzunluğu, kabukta çatlama ve kabuğun soyulma durumuna göre üstün bulunmuşlardır. Seçilen tiplerden çelikler alınmış ve köklendirilerek Güneydoğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde dikilerek koruma altına alınmıştır. Bu tipler ayrıca çoğaltılarak Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü'nde de bir bahçe tesis edilecektir.Güneydoğu Anadolu Bölgesi incirin en önemli gen merkezlerinden birisidir. Bu nedenle, bu çalışma ile Diyarbakır il, ilçe ve köylerinde incir gen kaynakları saptanmış ve koruma altına alınmıştır. Bu değerli bitki materyali ilerideki incir araştırmalarına gen kaynağı oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out material to grown select and characterize the fig genotypes in Diyarbakır during 2006 and 2007. According to the weighteddegreces method, 42 fig types taken the highest scores were selected. The phonological, morphological and pomological characteristics of them were investigated. In all of these types, 21-05-045 Zapi9 and 21-06-058 Zapi17 types have been found significant according to fruit shape, fruit neck length, fruit weight, fruit skin cracks and fruit peel. In this research, the cuttings of selected fig types were taken and rooted and preserved in South East Anatolia Agricultural Research Institute.These types will also propogated and planted in Erbeyli Fig Research Institute. South East Anatolia is one of the genetic origin of figs, so with this research the germplasm of Diyarbakır province, towns and villages were determined and concerved. These elite plant material will be the resource of the future fig experiments.