Konya ekolojik koşullarında Akman-98 bodur kuru fasulye çeşidinin verim ve verim unsurları ile besin elementleri içeriğine mangan uygulamasının etkisi
Effect of manganese applying on yield, yield components and nutrients content of Akman-98 dwarf dry bean variety in ecological conditions of Konya
  1. Tez No: 178384
  2. Yazar: AYNUR ÖZBAHÇE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ZENGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mangan, fasulye, besin elementleri alımı, verim, verim unsurları, Manganese, bean, nutrients absorption, yield, yield components
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırma, Konya ekolojik koşullarında 2006 ve 2007 yıllarında yetiştirilen Akman-98 fasulye çeşidine artan dozlarda topraktan (T; 0, 6, 9 ve 12 mg Mn/kg) ve yapraktan (Y; % 0, 0.2, 0.3 ve 0.4) uygulanan farklı manganlı gübrelerin (MS; MnSO4.3H2O, % 27 Mn ve ME; Mn-EDTA, % 12 Mn) bazı makro (N, P, K, Ca ve Mg) ve mikro besin elementleri (Fe, Zn, Mn, Cu ve B) alımı ile verim ve verim unsurlarına (bitki boyu, bakla boyu, bitkide bakla sayısı, baklada tane sayısı, bin tane ağırlığı ve protein) etkilerini belirlemek amacı ile yapılmıştır. Denemeler Tesadüf Bloklarında Bölünen Bölünmüş Deneme Deseni'nde 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Topraktan uygulamalar tek seferde banda tohum ekimi ile birlikte, yapraktan uygulamalar ise çimlenmeden sonraki 25. ve 35. günler olmak üzere iki seferde gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, Mangan uygulaması yaprağın toplam P, Ca, Fe, Cu ve B içeriklerini düşürürken; K, Zn ve Mn içeriklerini artırmıştır. Ayrıca uygulamalar ile yaprağın suda çözünebilir N, P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn, Cu ve B içerikleri arasında istatistiksel olarak bir fark bulunmazken, aktif demir içerikleri ile arasında önemli fark (P< 0.05) bulunmuştur. Genel olarak verim ve çoğu verim unsurları açısından MS'ye göre ME ve her iki gübrenin de yapraktan uygulaması topraktan uygulamaya göre daha iyi sonuçlar vermiştir. En yüksek tane verimleri ilk yılda (278.34 kg/da) yapraktan uygulanan ME'nin % 0.2, ikinci yılda (309.21 kg/da) ise yine yapraktan uygulanan ME'nin % 0.3 dozlarında elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine effects of different manganese fertilizers (MS; MnSO4.3H2O, 27 % Mn and ME; Mn-EDTA, 12 % Mn) and their doses (0, 6, 9, 12 mg Mn kg-1 and 0, 0.2, 0.3, 0.4 %) applied to soil and leaf on some macro (N, P, K, Ca, Mg) and micro nutrients (Fe, Zn, Mn, Cu, B) absorption and yield, yield components (plant height, pod length, number of pod per plant, number of grain per pod, thousand grains weight and protein) of dwarf bean (Phaseolus vulgaris L. cv. Akman-98) grown under Konya ecological conditions in 2006 and 2007 years. Field experiments were conducted in the randomized blocks split plot design with four replications. Soil applications were supplied on band as single time in sowing and foliar treatments were sprayed two times in 25th and 35th days after emergency. According to the results, ME was generally better than MS and foliar spraying was also better than soil applications in both of fertilizers with respect to yield and most of yield components. While manganese application was decreasing total P, Ca, Fe, Cu and B contents of leaf, total K, Zn and Mn contents of the leaf was increased. In addition, while the difference among N, P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn, Cu and B contents dissolving in the water of the leaf and treatments was insignificant, active Fe contents of the leaf and treatments was significant (P< 0.05), statistically. The highest grain yields were obtained by the dose of 0.2 % of ME sprayed to leaf in the first year (278.34 kg da-1) and that of 0.3 % of ME also sprayed to leaf in the second year (309.21 kg da-1).