Veri madenciliğinin web tabanlı uygulamalarda insan uyumluluklarının tesbiti üzerine bir çalışma
A study on determination of human syncronization of data mining in web based applications
- Tez No: 178385
- Danışmanlar: PROF. DR. FERRUH YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Web Mining, Apriori Algorithm
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
İnternetin her alanda giderek yaygınlaşması ve her kapsamda bilgi kaynağı olması günlük yaşantımızın büyük bir kısmını etkilemesine sebep olmuştur. Haber, ekonomi, kültür, eğitim, sağlık hizmetleri ve reklam gibi bir çok alanda bilgi kaynağı olan İnternet ortamında, kullanıcıların kendilerine ait gerekli ve yeterli verileri bulmasında zorluklar yaşanmaktadır. Bu sorunları çözmek için web madenciliği sayesinde gün geçtikçe daha iyi çözümler geliştirilmektedir.Web madenciliği sayesinde müşterilerin ilgi alanları, ürün pazarlama stratejileri oluşturma, reklam alma, insanların birbirleriyle olan ilişkilerini gözden geçirme, insanların hangi sayfalarda daha çok gezdiğini belirleyerek o sayfalarda daha farklı sunumlar oluşturabilme gibi hususlarda kurumlara yardımcı olunur.Bu çalışmada, web madenciliği yöntemi kullanılarak internet üzerinden insanların yaş, cinsiyet, yaşadığı yer, lisans düzeyi gibi özelliklerine bakılarak insanların birbirleriyle olan uyumluluklarının bulunması amaçlanmıştır. Bunun için veri madenciliğinde kullanılan Apriori Algoritması uygulanmıştır.Anahtar Kelimeler : Veri Madenciliği, Web Madenciliği, Apriori Algoritması
Özet (Çeviri)
Nowadays internet has been spreaded at every area and has become a knowledge source and so it affects our life in a positive way. The persons have some difficulties in finding necessary and enough information for users of the internet which is useful for news, economy, culture, education, health services and advertisements. To solve these problems by the means of web mining is developed better solutions by the day.Web mining is help assistance to corporations about subject which are interest of customers, marketing product strategies, taking advertisements, looking over relations between people and each other, finding which pages are clicked too much and constituting different offers.In this study, it has been intended to find the people harmony with the each other with using some attributes which are age, sex, the place which she lived and licence level. For this study Apriori Algorithm is applied which has used at web mining.