Aydınlar Köyü ve çevresinin (Erdemli/Mersin) etnobotanik özellikleri
The ethnobotanical properties of Aydinlar Village and its vicinity (Erdemli/Mersin)
- Tez No: 178406
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN DURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
- Anahtar Kelimeler: Etnobotanik, Aydınlar Köyü, Erdemli, Mersin, Ethnobotany, Aydınlar Village, Erdemli, Mersin
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışma Akdeniz Bölgesi'nin Mersin ili Erdemli ilçesi Aydınlar Köyün'de yapılan etnobotanik bir araştırmadır. Yapılan çalışmada 40 familyaya ait 93 bitkisel materyal toplanmıştır. Bunlardan 24 tanesi kültür, 4 tanesi ise endemik bulunmaktadır. Yörede bulunan 3 büyük familya sırasıyla şöyledir; Rosaceae (10), Lamiaceae (8), Liliaceae (8)'dir. Yöreden toplanan gıda, tedavi ve değişik maçlar için kullanılan 93 bitkisel materyal teşhisleri yapıldıktan sonra familyalarına göre alfabetik olarak sıralanmış, kullanılan kısımlar, kullanım amaç ve şekilleri üzerinde literatür kaynakları taranarak etnobotanik kullanım alanları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is related to etnobotany work realized at the village of Aydınlar in Erdemli district in Mersin province in Mediterrranien Region. In the realized study, 93 plant materials have been collected relevant in 40 families. 24 of them are culture and four of them are endemic materials. The three big families existed in the region are so, respectively; Rosaceae (10), Lamiaceae (8), Liliaceae (8). After realizing the their diagnosis of the foodstuffs collected from the region, 93 palant materials used for different aims. They were arrenged in alphabetical order according to the families and they were determined the etnobotany usage areas on the aim and form of the ussageby being combed the literature sources.