Motorize gpssit (gps sanal istasyon tekniği)'in uygulanabilirliğinin araştırılması
A study on appliability motorised gpssit technique
- Tez No: 178438
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. İBRAHİM KALAYCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: GPS, GPSSIT, Motorize GPS SIT, Detay Alımı, Total Station
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Günümüzde, arazi detay alım çalışmalarında, klasik yöntemlerin yanı sıra GPS tekniği de artan bir yoğunlukta tercih edilir hale gelmiş bulunmaktadır. Tabi klasik yöntemlerin kendilerine özgü bazı problemleri olduğu gibi GPS tekniğinin de yetersiz kaldığı bazı durumlarla karşılaşılabilmektedir. Doğrudan alımı yapılamayan bina gibi detayların alımında günümüzde en çok kullanılan GPS teknolojisi ile doğrudan alım yapılamadığı için, zemine nokta tesis edilip bu noktaların konumları GPS ile belirlenmekte ve bu noktalara dayalı olarak detay alımı gerçekleştirilmektedir. Zemine nokta tesisi ve zorunlu olarak bu noktaların kullanılması ek maliyet, zaman ve uygulama zorluğu doğurmaktadır. GPS'te karşılaşılan bu problemlerden biriside, GPS alıcılarına herhangi bir engelleme nedeniyle GPS sinyallerinin ulaşmama problemidir.Bu çalışmada, benzer durumlarda tercih edilebilecek veya klasik yöntemlere alternatif olarak kullanılabilecek, GPS alıcısı ile Total Station (TS)'nın TeT (Tek Tribrach) yöntemi yardımıyla zorunlu merkezlendirmelerinin yapılarak birleştirilmesi esasına dayanan GPSSIT kutupsal detay alım yönteminin motorize hale getirilmiş şekli ve klasik kutupsal alım tekniği GPSSİT (GPS Serbest İstasyon Tekniği) kullanılarak MOTORİZE GPSSİT'in kullanılabilirliği araştırılmıştır. Motorize GPSSİT, diğer klasik tekniklere göre uygulama kolaylığı, zaman ve maliyet yönüyle avantajları büyük önem arz etmektedir. Motorize GPSSİT'in uygulanmasında günümüz teknolojisinin oldukça ekonomik bir şekilde bir arada kullanılması da bu çalışmanın önemini vurgulamaktadır. Motorize GPSSİT'in, Selçuk Üniversitesi Aleattin Keykubat Kampüsü içinde yer alan lojmanlar bölgesinde uygulaması yapılmış ve uygulama sonuçlarının uygulanabilirliği kanıtlanmış GPSSİT yöntemi referans alınarak doğruluk analizleri yapılıp avantajları ortaya konularak uygulanabilirliği gösterilmeye çalışılmıştır. GPSSIT yöntemi referans alınarak yapılan karşılaştırmalar sonucunda, Mp = ±4.48 cm konum hatası, Mh = ±4.26 cm yükseklik hatası olarak bulunmuştur. Bu sonuçlar göz önünde bulundurulduğunda, Motorize GPSSİT yönteminin detay alımında kullanılabilir yeni bir yöntem olabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, GPS becomes a preferred technique among the others used for land measurements. As other techniques have their own systematic problems GPS also has its own. Since GPS technology which is intensively used in surveying application today, can not directly be employed to measure some details such as building boundaries, it is still a necessity to establish control points on the ground and coordinate them by GPS and then measure the details by a total station set up on these control points. Establishment of control points on the ground and their compulsory use increase the cost and course of a detail surveying project.One of them is that GPS signals sometimes cannot reach to GPS receiver when thesignals are blocked by some obstacles such as tall buildings in urban areas. In this study, GPS-SIT is introduced as a system, which can overcome these sorts of problems and can be an alternative to the other used techniaues, and combines GPS and Total Station measurement techniques using a single tribrach during the land measurement on the ground.However, GPSSIT technique is transferred into a motorised surveying technique adapted on a pickup by a low cost mechanism that enables GPS and laser total station integration. So that, this technique makes possible to measure details in a remote distance without establishing any control point on the ground and carrying out all measurement processes on a pickup not on the ground. Motorised GPSSIT provides great advantages in term of course and cost of work and applicability contrary to conventional surveying technique. Technique was applied to measure details in lodging area of Selcuk University, campus area. The results obtained in this area were then used to analyze the practical applicability of the technique by comparing the results from GPSSIT done on the ground surveying techniques.Using the differences between the results from Motorised GPSSIT Mp= ±4.48cm and Mh = ±4.26 cm respectively. According to the positioning errors, the new technique can be stated as an available technique to be preferred farland measurements.Key Word: GPS, GPSSIT, Motorised GPSSIT, Detail Measurements, Total Station