Diyarbakır ekolojik koşullarında farklı zamanlarda ve dozlarda uygulanan pixtm'in pamuğun (Gossypium hirsutum L.) tarımsal ve teknolojik özellikleri üzerine etkisi
Effects on technologic and agricultural features of cotton (Gosspyium hirsutum L.) of pix which applied different doses and different times in Diyarbakir ecological conditions
- Tez No: 178478
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. N. SEZER SİNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: pamuk, mepiquat chloride, büyüme düzenleyici, verim, kalite
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışma farklı zamanlarda ve farklı dozlarda uygulanan PixTM (mepiquat chloride) bitki büyüme düzenleyicisinin pamuğun verimi ve lif kalitesi üzerine etkilerini araştırmak amacıyla D. Ü. Ziraat Fakültesi Deneme Alanında 2007 yılında yürütülmüştür. Deneme, bölünmüş parseller deneme deseninde, 3 tekrarlamalı olarak kurulmuş; uygulama zamanları ana parselleri, uygulama dozları ise alt parselleri oluşturmuştur. Bitki büyüme düzenleyicisi PixTM uygulaması, çiçeklenme başlangıcında 50?100?150 cc/da, çiçeklenme doruğunda 50-100-150 cc/da olacak şekilde uygulanmıştır.Çalışmada, koza kütlü pamuk ağırlığı, 100 tohum ağırlığı, çırçır randımanı özellikleri yönünden uygulama zamanlarının; bitki boyu, meyve dalı sayısı yönünden uygulama dozlarının; bitki boyu, 100 tohum ağırlığı, koza sayısı, lif inceliği ve lif kopma dayanıklılığı yönünden ise uygulama zamanı x uygulama dozları interaksiyonunun istatistiki anlamda önemli olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the effects on yield and lint quality of cotton of plant growth regulator Pix (mepiquat chloride) which applied different doses and different times at the experimental area D.Ü. Faculty of Agriculture in 2007. Split plot design with three replications was applied as experimental design., Yield, Treatments times had constituted the main plots and treatments doses had constituted the sub plots. Plant growth regulator Pix was applied on early bloom and on top bloom as 50?100?150 cc/da.From the study it was determined that seed cotton yield of the boll, 100 seed weight, ginning percentage were effected from the treatment and height of plant, number of sympodial were effected from the doses of the PixTM. And the interaction beetween the time of treatments x doses of treatments were important for the features plant height, one hundred seeds weight, fiber fineness (micronaire), number of bolls per plant and fiber strengthKeyWords: Cotton, Mepiquat chloride, Growth regulatorQuality