Osmaniye ili Düziçi ilçesinde hayvancılık yapan tarım işletmelerinde yeniliklerin benimsenmesi ve yayılmasında kooperatiflerin rolü
The role of co-operatives in adoption and extension of agricultural innovations in organisations of animal husbandry in the district of Düziçi of Osmaniye province
  1. Tez No: 178479
  2. Yazar: FERHAT YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK BOSTAN BUDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: kooperatif, tarımsal yenilik, tarımsal yayım, co-operatives, agricultural innovations, agricultural extension
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada Osmaniye İli Düziçi İlçesinde hayvancılık yapan işletmelerde tarımsal yeniliklerin benimsenmesi ve yayılmasında kooperatiflerin rolü incelenmiştir. Araştırma kapsamında hayvancılık yapan 116 işletme ile ve bölgede kurulu bulunan 8 kooperatif yöneticisi ile görüşme yapılmıştır. Bölgedeki tarımsal yayım faaliyetleri incelenmiştir.Araştırma sonucunda işletmelerin tarımsal yenilikleri benimsemesindeki en önemli sorunların bilgiye ulaşamamak ve uygulamada karşılaştıkları maddi sorunlar olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca üreticilerin bilgi kaynakları olarak veterinerleri ve diğer üreticileri tercih ettiği, kooperatiflerin rolünün ise oldukça az olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigated the role of co-operatives in extension and adoption of agricultural innovations in organisations of animal husbandry in the district of Düziçi, Osmaniye. Local agricultural activities were investigated by collecting data using questionnaires with owners of 116 animal husbandry organisations and managers of 8 regional co-operatives.The results showed that the most significant problems in adopting the agricultural innovations of the organisations were lack of access to relevant knowledge of innovations and financial problems in applying these innovations. It was also found that the farmers preferred veterinarians and other fellow farmers as sources of knowledge, and that the role of the co-operatives as knowledge sources was quite low.