Aladağ (Adana-Kayseri arası) krom yataklarının yıllara göre üretim envanterinin çıkarılması
Preparetion of production inventories of chromite beds Aladağ (between Adana-Kayseri)
- Tez No: 178482
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN PARLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aladağ, Krom, Krom İşletmesi, Maden ruhsatları
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada, Aladağ Ofiyolit Kuşağı içerisinde yer alan ve krom sahalarındaki yıllara göre krom üretim miktarlarının envanterinin hazırlanması amaçlanmıştır.Aladağ Ofiyolit Kuşağı içerisinde yer alan krom sahaları; Adana ili Pozantı ilçesi, Niğde ili Çamardı ilçesi, Kayseri ili Yahyalı ilçesi, Adana ili Feke ve Adana ili Karaisalı ilçeleri arasında kalmakta olup, çalışmada merkez üs olarak Aladağ ilçesi alınmıştır.Çalışma alanında bulunan ruhsatlarla ilgili Maden İşleri Genel Müdürlüğüne yıllık olarak verilen faaliyet bilgi formlarından elde edilen bilgilere göre yıllar itibariyle krom üretim miktarları, üretimi etkileyen faktörler, istihtam sağlama durumu ve ülke ekonomisine katkısı ortaya konulacaktır.Çalışma alanında bulunan ve krom üretimine yönelik faaliyet gösteren veya faaliyet göstereceğini beyan eden ruhsatlar için Maden İşleri Genel Müdürlüğüne verilen faaliyet bilgi formları, arama faaliyet raporları ve işletme projesi incelenerek Aladağ Ofiyolit Kuşağında yıllar itibariyle krom üretim miktarlarının yanı sıra, rezerv ve tenör bilgilerini de ruhsat sahiplerinin beyanları dikkate alınarak ortaya konulacaktır.
Özet (Çeviri)
The scope of this study is to prepare the inventories of the amount of chromite production for years in Aladağ Ophiolite Belt.Chrome fields in Aladağ Aladağ Ophiolite Belt locate between Adana- Pozantı, Niğde-Çamardı, Kayseri-Yahyalı, Adana-Feke and Adana-Karaisalı. The base place of this work is Aladağ.According to working data forms in MİGEM, this work focuses on the amount of chromeite production, effects on production, situation of deploy and contributions of nation economy.Not only the amount of chromite production but also datas of reserve and tenors are studied in this work by examination of Searching forms, working forms, and management projects, declaration of owners of concessionary fieldsKeyWords: Aladağ, chromite, chromite management, mining concessionary.