Konya katı atık depolama sahası sızıntı sularının toksisitesinin değerlendilmesi
Evaluating toxicity of Konya landfill leachate
  1. Tez No: 178561
  2. Yazar: TUĞBA KARAMETE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Toksisite, Katı Atık Depolama Sahası, Sızıntı Suyu, Lemna minor, Lepidium sativum, Vibrio fischeri, Toxicity, Landfill, Leachate, Lemna minor, Lepidium sativum, Vibrio fischeri
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Hızlı nüfus artışı ve endüstriyel gelişmeye paralel olarak çevre kirliliği problemlerine neden olan evsel ve endüstriyel atık ve atıksu miktarı da gittikçe artmaktadır. Evsel katı atıklarla beraber pek çok endüstriyel proses tarafında da üretilen yüksek miktarlardaki katı atıklar depolama sahalarına uzaklaştırılırken atıksular ise kanalizasyon sistemlerine deşarj edilmektedir. Depolama sahası sızıntı suları ya da atıksular yüzey sularına ve yer altı sularına ulaşmakta ve de toksik bileşikler ile kontamine olmuş bu sular yaşayan organizmalara ve bütün akuatik ekosisteme zarar vermektedir.Bu çalışmada Konya katı atık depolama sahası sızıntı sularının toksisitesi değerlendirilmiştir. Fitotoksisitesinin değerlendirilmesinde yöntem olarak Lemna minor toksisite testi ve Lepidium sativum toksisite testleri kullanılmıştır. Sızıntı sularının akuatik ortama olan etkisininin değerlendirilmesinde ise Vibrio fisheri toksisite testi kullanılmıştır. Ayrıca tüm test yöntemleri test organizmalarının duyarlılığını ve test performansının doğruluğunu kontrol etmek için farklı konsantrasyonlarda K2Cr2O7 solusyonları için referans test olarak gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada kullanılan farklı biyolojik test metotları duyarlılık yönünden karşılaştırılmıştır. Test sonuçları deneylerle eş zamanlı gerçekleştirilen kontrol çalışmaları ile karşılaştırılarak % inhibasyon ve EC50 değerleri hesaplanmıştır. Yapılan toksisite test serileri sonucunda Lemna minor testi en hassas test organizması olarak tespit edilmiştir. Arkasından, Lepidium sativum gelmektedir. En düşük hassasiyete sahip tür ise Vibrio fischeri olarak görülmektedir. Çalışılan tüm test türleri için sızıntı suyu genellikle çok toksik çıkmıştır. Konya Katı Atık Depolama Sahası sızıntı sularının bitki ve akuatik yaşam için çok toksik olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The amount of munipical and industry waste and waste water, which are the reason of environmental pollution, increase with fastly population increasing and industrial improvement. While the munipical solid waste with large amounts of industrial solid waste which is producing by lots of industrial procedure removal to landfill, wastewaters are discharging to sewage system. Landfill leachate or wastewater interference to surface waters and ground waters. So that, the water which contamination by toxicant compound damage to living organism and all of the aquatic ecosystem.In this study, toxicity of Konya landfill leachate was evaluated. The method of phytotoxic evaluation is Lemna minor toxicity test and Lepidium sativum toxicity test were used. The evaluation of the leachate to aquatic media was used toxicity test of Vibrio fisheri. For controling of the sensibility and verification of the test performance of all of the test method were used the different concentration of K2Cr2O7 solutions. The different biological test methods which were used in this study were compared with sensibility. The test results and control battery were compared at the same time and calculated % inhibition and EC50 value. The result of this study, the Lemna minor toxicty test was the most sensivite, Lepidium sativum were the second sensitive test and the last one was the Vibrio fischeri test. For landfill leachate, all of the test species which ise used in this study was usually very toxic. Konya Landfill Leachate was determined very toxic for plant and aquatic media